Έκθεση με τίτλο «Εικόνα και το πέραν της εικόνας: Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» που αφορά μια μελέτη στο έργο του μεγάλου ζωγράφου, παρουσιάζει η Σχολή Γαλατά από τις 23 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2014 με αφορμή την ανακήρυξη του 2014 ως έτους «Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Η έκθεση «Εικόνα και το πέραν Αυτής: Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» που περιλαμβάνει άγνωστες πτυχές του καλλιτεχνικού ιδιώματος του διάσημου ζωγράφου, γνωστού στο ευρύ κοινό με το όνομα Ελ Γκρέκο, επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τις εικόνες που κατέχουν ένα βαθύ φιλοσοφικό νόημα και υπόσταση πέρα από τα όρια της απλής θρησκευτικής απεικόνισης, τον αθέατο δημιουργικό κόσμο της εικονογραφίας.
Οι εικόνες έχοντας την ιδιότητα να κάνουν το αόρατο ορατό ανυψώνουν τον θεατή από τον πραγματικό στον πνευματικό κόσμο. Ιδιαίτερα στην εικονογραφία, ως αθόρυβοι δημιουργοί αυτών των εικόνων, οι καλλιτέχνες, μέσω της απεικόνισης αυτού του κόσμου μας επιτρέπουν να δούμε αυτή την αόρατη, βαθειά εσωτερική τους πλευρά.
Γεννημένος στην Κρήτη και έχοντας ζήσει τα νεανικά του χρόνια στη Βενετία, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, λειτούργησε ως καταλύτης για τη σύγχρονη τέχνη από το παρελθόν μέχρι τις μέρες μας. Αφιερώνοντας την πρώιμη καλλιτεχνική του παραγωγή στην εικονογραφία και επηρεασμένος από τη βυζαντινή τεχνοτροπία μεταμόρφωσε, υπό το φως αυτής της εικαστικής γλώσσας, το ύφος στις εικόνες της επόμενης περιόδου επηρεάζοντας την εξέλιξη της ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα.
Η έκθεση επιχειρεί να σκιαγραφήσει την καλλιτεχνική ταυτότητα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που καταπιάνεται με το υπερβατικό, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της εικονογραφίας η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κοινωνικό-πολιτιστικής κληρονομιάς της γεωγραφικής περιοχής μας. Η έκθεση που διοργανώνει η Σχολή Γαλατά υλοποιείται με τη στήριξη του προγράμματος MATRA για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ολλανδικού Προξενείου.
Την ευθύνη για την έρευνα και επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Işık κ. Εύα Σαρλάκ και η επιμέλεια ανήκει στην Ήρα Büyüktaşçıyan . Επίσης, στο κομμάτι της έρευνας και περιεχομένου της έκθεσης συνεργάστηκαν η Adil Öztürk και η Ruhiye Onurel (ROŞ) καθώς και από το Κέντρο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Selen Erken και η Cansu Kuman. Στο πλαίσιο της έκθεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου διάλεξη απο την Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα με τίτλο κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, με θέμα: « El Greco,Between Byzantium and the West ».
Η έκεθεση, που καταλβάνει δύο απο τους ορόφους του εντυπωσιακού κτιρίου του παλιού ελληνικού σχολείου της περιοχής του Γαλατά είναι ανοιχτή απο Τρίτη – Παρασκευή 11,00 έως 19.00 Τα κτίριο της Αστικής Σχολής Γαλατά, όπου πραγματοποιείται η έκθεση βρίσκεται αμέσως μετά το Καράκιοι και πολυ κοντά στο Τοπχανέ, Η διεύθυνση είναι Kemeraltı Cad. No : 81, Karaköy, Beyoğlu, İstanbul
- Mπείτε …στο παραμύθι του Σπλέντιτ - Mar 26, 2021
- Η Αγία Σοφία, η“νέα” Τουρκία και η κληρονομία του “άλλου” - Jul 13, 2020
- Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί - Apr 24, 2020