Αγία Σοφία: Αμερικανική έκθεση καταδικάζει σχέδια για μετατροπή της σε τέμενος

80

Στην έκθεση της επιτροπής των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες (USCIRF) υπογραμμίζεται ότι «δεν είναι αποδεκτή η μετατροπή της Μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας από μουσεία σε τζαμιά»

 

Η ισλαμική εφημερίδα Milli Gazete σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ειδική έκθεση από τις ΗΠΑ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας» και υπότιτλο «Από 10.000 χλμ. μακριά αναμειγνύονται στις υποθέσεις για τα τζαμιά μας», στηλιτεύει την έκθεση της επιτροπής των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες (USCIRF), στην οποία υπογραμμίζεται ότι «δεν είναι αποδεκτή η μετατροπή της Μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας από μουσεία σε τζαμιά». Η επιτροπή ζητά μάλιστα από  την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση και να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «το σιωνιστικό συμβούλιο στην έκθεσή του διαπιστώνει ότι η Αγία Σοφία -που είναι μία Ελληνορθόδοξη εκκλησία- από το 1935 βάσει νομικού καθεστώτος λειτουργεί ως μουσείο. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Βάσει απόφασης του Συμβουλίου του Κράτους το Νοέμβριο του 2019, η Μονή της Χώρας που ήταν μία παλιά ελληνορθόδοξη εκκλησία θα μετατραπεί κατά πάσα πιθανότητα σε τζαμί, οπότε αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για την αντίστοιχη μετατροπή της Αγίας Σοφίας».

Την είδηση αναπαράγει και ο ενημερωτικός ιστότοπος (θρησκευτικού περιεχομένου) Risale Haber με τίτλο «Οι ΗΠΑ ετοίμασαν μια έκθεση: η Αγία Σοφία ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί».

——————————————————————————————-

 

Μαρία Ζαχαράκη

https://www.ethnos.gr/