Η Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB) σημείωσε ότι το “πρόωρο άνοιγμα” εν μέσω πανδημίας COVID-19 οδηγεί σε ανησυχητικές συνέπειες στην Τουρκία. “Η Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να είναι πυρήνας όπως η Ουχάν στην Κίνα”, προειδοποίησε η TTB.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB) ανακοίνωσε ότι “το πρόωρο άνοιγμα στην Τουρκία παρά τις προειδοποιήσεις του TTB και των εμπειρογνωμόνων οδηγεί σε ανησυχητικές συνέπειες στη χώρα”.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Δημοσιεύοντας γραπτή δήλωση σήμερα (18 Ιουνίου), το Συμβούλιο επανέλαβε ότι άρχισαν να γίνονται τα νέα βήματα στην Τουρκία “ενώ η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και το πρώτο κύμα της επιδημίας δεν είχε ακόμη τεθεί υπό έλεγχο στη χώρα”.
Το Συμβούλιο σχολίασε επίσης τα στοιχεία που κοινοποίησε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα στη συνέντευξη Τύπου, μετά από χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιστημών.
Η TTB, για άλλη μια φορά, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας αποφεύγει επιμόνως να μοιράζεται επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την πανδημία COVID-19.
“Η αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Τουρκία είναι ανησυχητική”, γράφει η δήλωση και συνεχίζει: “εάν το Υπουργείο Υγείας κοινοποιήσει τα δεδομένα του, θα είναι δυνατόν να υπολογιστεί το ποσοστό μόλυνσης και θανάτων στις επαρχίες, για να συγκριθούν αυτά τα δεδομένα και να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα”.
Στη δήλωση τονίζεται ότι ο αγώνας ενάντια στην πανδημία υπερβαίνει την ευθύνη των ατόμων, απαιτώντας βούληση και ευαισθησία από το κράτος.
“1.074 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα”
Αναφερόμενη στα μερικά στοιχεία που ανέφερε χθες ο υπουργός Κότζα, η TTB ανέφερε ότι έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια του πρώτου ανοίγματος:
“Στην Τουρκία, ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανέφερε το Υπουργείο Υγείας τον τελευταίο μήνα από τις 18 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2020 είναι 33.292, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων είναι 1.074.
“Όταν τα στοιχεία που ανέφερε ο Υπουργός ως προς τον” μέσο αριθμό ημερήσιων περιπτώσεων τον τελευταίο μήνα “σε 10 επαρχίες προστεθούν μεταξύ τους μιλάμε για 1.099 περιπτώσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, κάτι που δεν είναι κατανοητό. Όχι μόνο αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον αριθμό των περιπτώσεων που ανακοινώνει ο Υπουργός σε καθημερινή βάση, αλλά το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες αφορούν μόνο περίπου 10 επαρχίες, πυροδοτεί επίσης μια συζήτηση σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στις υπόλοιπες 71 επαρχίες. Υπάρχει ανάγκη για εξηγήσεις από τον υπουργό”.
Αύξηση στην Άγκυρα, την Προύσα, το Κοτζαέλι, το Ικόνιο, το Ντιγιαρμπακίρ
“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Υπουργός Υγείας στη συνέντευξη Τύπου χθες, το 60-80% όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν τον τελευταίο μήνα ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ το 18,66% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει στην Κωνσταντινούπολη, πάνω από το 60% των περιπτώσεων εξακολουθούν να αναφέρονται από εκεί, που δείχνει ότι η πόλη εξακολουθεί να είναι πυρήνας όπως ήταν η Ουχάν”.
Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, το Κεντρικό Συμβούλιο της TTB αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που κοινοποίησε ο Υπουργός σχετικά με την Άγκυρα, την Προύσα, το Κοτζαέλι, το Ικόνιο και το Ντιγιαρμπακίρ και είπε ότι αυτές οι επαρχίες είναι μεταξύ αυτών που έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένες περιπτώσεις με υψηλότερο ρυθμό τον τελευταίο μήνα.
“Η αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Τουρκία είναι ανησυχητική. Εάν το Υπουργείο Υγείας κοινοποιήσει τα δεδομένα του, θα είναι δυνατόν να υπολογιστεί το ποσοστό μόλυνσης και θανάτων από επαρχίες, να συγκριθούν αυτά τα δεδομένα και να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα”, σημείωσε η TTB.
Το Συμβούλιο επανέλαβε το αίτημά του προς το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να συμπεριλάβει επαγγελματικές οργανώσεις υγείας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Στις “περιοχές κινδύνου” για τον κορονοϊό συγκαταλέγει την Τουρκία η Γερμανία
Στις “περιοχές κινδύνου” για τον κορονοϊό συγκαταλέγει την Τουρκία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στην Γερμανία από τη χώρα. Μεταξύ των 130 χωρών οι οποίες παραμένουν στο “κόκκινο” είναι η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ταϊλάνδη, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Γερμανούς.
Από την πλευρά της ‘Αγκυρας εκφράζεται ήδη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που προκαλεί η γερμανική απόφαση στον τουρισμό. “Όλα είναι έτοιμα για ένα ασφαλές ταξίδι στην Τουρκία”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιοδικό “Der Spiegel” και επισήμανε ότι “είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους επιστημονικού λόγους πίσω από αυτή την απόφαση”.
———————————————————————————————–
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
https://www.capital.gr/tag/tourkia