Αμερικανοεβραϊκή οργάνωση ζητά επιστροφή βραβείου από τον Ερντογάν

540

Το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο (AJCongress) είχε βραβεύσει το 2004 τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον αγώνα του για την εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Την Πέμπτη, ωστόσο το Συμβούλιο, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να… επιστρέψει το βραβείο!

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει εξελιχθεί στον «πιο αντιισραηλινό ηγέτη του κόσμου», υποστήριξε σήμερα η οργάνωση. «Θέλουμε πίσω το βραβείο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Τζακ Ρόζεν, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό. 

Ο Ρόζεν μεταξύ άλλων επικαλείται τα σχόλια που έκανε ο Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει σε βαρβαρότητα τον Χίτλερ».

«Μία δεκαετία αφότου σας δώσαμε το βραβείο μας, γίνατε αδιαμφισβήτητα ο σφοδρότερος αντιισραηλινός ηγέτης του κόσμου. Εκτοξεύετε επικίνδυνες ρητορείες για πολιτικό όφελος και υποκινείτε τον τουρκικό πληθυσμό σε βία εναντίον του εβραϊκού λαού», συνεχίζει ο Ρόζεν.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μειώνει τη διπλωματική αποστολή του στην Τουρκία μετά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

πηγή: zougla