Αμύθητοι Θησαυροί της Καππαδοκίας: Tα ψηφιδωτά στο Ζεύγμα

3491

H τέχνη της εικόνας στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή
Η αρχαία πόλη Ζεύγμα βρισκόταν στη νοτιοανατολική Τουρκία, 180 χιλιόμετρα ανατολικά των Αδάνων. Η περιοχή ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών και για ένα διάστημα στο βασίλειο της Κομμαγηνής.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, ο στρατηγός Σέλευκος Α! ο Νικάτωρ (358 π.Χ. ή 353 π.Χ. – 281 π.Χ.), ένας από τους διαδόχους του Αλέξανδρου του Μέγα και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, ίδρυσε την πόλη Σελεύκεια στις όχθες του Εφράτη ποταμού. Σήμερα, το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται βυθισμένο, στη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.
 
Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (1)

Ζεύγμα – Περσέας και Ανδρομέδα
 

Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (2)

Ζεύγμα – Ψηφιδωτό
 
Το 64 π.Χ., οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Σελεύκεια, μετονομάζοντας την πόλη σε Ζεύγμα, που σημαίνει γέφυρα ή διέλευση στα αρχαία Ελληνικά. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής περιόδου το Ζεύγμα έγινε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική -οικονομικά και στρατηγικά- ανατολική πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (3)

Ζεύγμα – λεπτομέρεια από ψηφιδωτό
 

Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (4)

Ανασκαφή στο Ζεύγμα
 

Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (6)

Ζεύγμα – Ωκεανός και Τηθύς, λεπτομέρεια
 

Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (7)

Ζεύγμα – Ωκεανός και Τηθύς
 
Σήμερα όσα ευρήματα διέσωσαν οι αρχαιολόγοι, κοσμούν το μεγαλύτερο μουσείο μωσαϊκών στον κόσμο, το «Zevgma Mosaic Museum», στην πόλη Γκαζιαντέπ. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αριστουργήματα σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, με θέματα αναπαραστάσεις από τα Ομηρικά έπη και σκηνές της Ελληνικής μυθολογίας, όπως ο γάμος Διονύσου και Αριάδνης, η αρπαγή της Ευρώπης, οι Μούσες, η γέννηση της Αφροδίτης, η ιστορία της Αντιόπης και του Σάτυρου, η νύμφη Γαλάτεια, οι Ωκεανός και Τήθυς, οι Παρσιφάη, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη.
 

Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (8)

Ζεύγμα – Ψηφιδωτό, η αρπαγή της Ευρώπης
 
Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (9)

Ζεύγμα – Ποσειδώνας, Ωκεανός και Τήθυς
 
Περιλαμβάνονται επίσης θέματα με εικόνες από τη φύση, αλλα και περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα. Επιπλέον βρέθηκαν νομίσματα με πορτρέτα 12 διαφορετικών Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κεραμικές σφραγίδες απο τη λειτουργία διοδίων, αγάλματα, προσωπογραφίες και εκατοντάδες άλλα ευρήματα.
Από τα πλέον σημαντικά θεωρείται το ψηφιδωτό του Διονύσου, που ήρθε στο φως το 1992. Ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό από έπαυλη της ρωμαϊκής περιόδου (τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ.), με διαστάσεις 3,25 x 1,45 μέτρα, το οποίο αναπαριστά την γιορτή των γάμων του Διονύσου και της Αριάδνης. Από την έπαυλη ανακτήθηκαν συνολικά 1.000 τ.μ. τοιχογραφιών και ψηφιδωτών μωσαϊκών.
 
Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (11)

Ζεύγμα – Λεπτομέρεια, σωζόμενο τμήμα από το ψηφιδωτό που αναπαριστά την γιορτή των γάμων του Διονύσου και της Αριάδνης
 
Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (12)

Ζεύγμα – Αχελώος
 
Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (13)

Ζεύγμα – Χάρις Ευφροσύνη
 

Καππαδοκία ψηφιδωτα θησαυροι (14)

Ζεύγμα – Χάρις Ευφροσύνη
 
 
πηγη  απο  Παν. Δημ.