Αποκαλύφθηκε ολόκληρο το θέατρο της Αρχαίας Θουρίας

147

Η ορχήστρα σε όλο της το μεγαλείο…

Εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, όπως δείχνουν και τα ευρήματα, ήταν το θέατρο της αρχαίας Θουρίας.

Πέρυσι, είχαν εντοπιστεί τα πρώτα ευρήματα, που ουσιαστικά αποκάλυψαν ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό θέατρο, ωστόσο φέτος η ανασκαφική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε στην Αρχαία Θουρία της Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, με τη διεύθυνση της ε.τ. Εφόρου Αρχοτήτων Δρος Ξένης Αραπογιάννη, έφερε στο φως το θέατρο σε όλο του το μεγαλείο.

Η ανασκαφή στη θέση «Ελληνικά» της αρχαίας Θουρίας αποκάλυψε ολόκληρη την περίμετρο της ορχήστρας του θεάτρου, η διάμετρος της οποίας είναι 16,30μ. Επίσης αποκαλύφθηκε πλήρως ο αγωγός των ομβρίων που περιτρέχει την ορχήστρα καθώς και η πρώτη σειρά των εδωλίων τα οποία βρίσκονται αδιατάρακτα στη θέση τους. (κεντρική φωτο)

Πίσω από την πρώτη σειρά των εδωλίων εμφανίστηκε το κατώτερο μέρος του κοίλου όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πεσμένων αρχιτεκτονικών μελών από τις υπερκείμενες κερκίδες, μεταξύ  των οποίων πολλά τμήματα ακέραιων εδωλίων.

Στη νότια (δεξιά) πλευρά του κοίλου σώζονται συνολικά πέντε βαθμίδες των κερκίδων με μεγάλο μέρος των εδωλίων στη θέση τους.

Αποκαλύφθηκε επίσης τμήμα της νότιας (δεξιάς) παρόδου του θεάτρου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανακάλυψη τμήματος της σκηνοθήκης, στη βόρεια εξωτερική πλευρά του θεάτρου, όπου ήλθαν στο φως τρεις παράλληλες λίθινες αύλακες για την υποδοχή των τροχών της  κινητής σκηνής (αρχ. πήγμα).

Η συνολική έκταση του έως σήμερα ανεσκαμμένου χώρου στην οποία εκτείνονται τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου είναι 51,25μ από Β-Ν και 28,20μ. από Α-Δ.

—————————————————————————————-