Απόφαση-σταθμός για τους Έλληνες της Ίμβρου

3208

Ο Σύλλογος Ιμβρίων εξετάζει τις ιδιαίτερες νομικές πτυχές που έχει η πρόσφατη απόφαση –σταθμός στη διεκδίκηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Ιμβρίων διά της νομικής οδού– του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την προσφυγή της Ευθαλίας Ψευτέλη, η οποία αξίωνε την περιουσία που κληρονόμησε από τον πατέρα της στο νησί της Ίμβρου. Η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για τους Έλληνες που θα ήθελαν να προβούν σε παρόμοιες αξιώσεις.

Η προσφυγή της Ε. Ψευτέλη στο δικαστήριο του Στρασβούργου έγινε το 2005 και η απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τουρκικές αρχές πήραν στην κατοχή τους τις περιουσίες και τα ακίνητα του τόπου, κατά παράβαση του άρθρου 1 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει μεταγενέστερα κατά πόσον η ιδιοκτησία του ακινήτου (σε ένα οικόπεδο 110 μέτρων) θα πρέπει να επιστραφεί στην Ε. Ψευτέλη, ή αν θα πρέπει η ίδια να λάβει ένα ποσό ως αποζημίωση.

http://www.pontos-news.gr/