Αυτή είναι η Απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς

1967

Ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα κρίθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης. Στους οκτώ στρατιωτικούς, που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να αποφύγουν τη σύλληψη μετά το πραξικόπημα, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ένα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής.

Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται πως οι οκτώ Τούρκοι επέβαιναν σε ελικόπτερο τύπου Black Hawk, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου ζητώντας άδεια για αναγκαστική προσγείωση. Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο «Αλεξανδρούπολης» οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Άμεσα η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους με την Αθήνα να επισημαίνει πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Στις καταθέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου, οι οκτώ στρατιωτικοί αναφέρθηκαν στα όσα συνέβησαν το βράδυ του πραξικοπήματος και τις εντολές που είχαν πάρει από τους ανωτέρους τους, υποστηρίζοντας πως αυτές ήταν για τη μεταφορά τραυματιών.

Οι οκτώ, που ισχυρίστηκαν πως αν έμεναν στην Τουρκία θα ήταν σήμερα νεκροί, ανέφεραν πως αρχικά πρόθεσή τους ήταν να μεταβούν στη Ρουμανία και μετά στη Βουλγαρία, αλλά τελικά αποφάσισαν να προσγειωθούν στην Ελλάδα γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα καύσιμα στο ελικόπτερο.