Δημοσίευμα στοχοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

40

Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο facebook αναφέρονται τα εξής:

«Σε δημοσίευμα του τουρκικού περιοδικού «Γκερτσέκ Χαγιάτ» (Gerçek Hayatστοχοποιούνται μέλη των (μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που είναι μέλη του λαού μας.

Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, καθώς όσο είναι ιδιαιτέρως λυπηρή η πράξη, τόσο είναι σοβαροί και ανεύθυνοι οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στενοχωρημένος που του επιρρίπτεται τέτοιου είδους μομφή, παρά την υποστήριξη που παρέχει στο πλαίσιο του εφικτού στο (τουρκικό) Κράτος μας.

Θα θέλαμε να δηλώσουμε πως με αυτή την ανακοίνωση, την οποία γνωστοποιούμε στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα».

Σημειώνεται πως το περιοδικό Gerçek Hayat (χαμηλής κυκλοφορίας, φιλο-ισλαμικού περιεχομένου), σε ειδικό τεύχος του που κυκλοφόρησε για τα «100 χρόνια του FETÖ (δίκτυο Γκιουλέν), της πιο ύπουλης τρομοκρατικής οργάνωσης στον κόσμο» -όπως αναφέρεται- περιλαμβάνει λίστα προσωπικοτήτων φίλα προσκείμενων στο δίκτυο.

Η λίστα αναφέρει ονόματα Τούρκων και ξένων πολιτικών, όπως Ισμέτ Ινονού, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Κασίμ Γκιουλέκ, Χίλαρι Κλίντον, αξιωματούχων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως του Τζεμάλ Τουράν, ιδιοκτητών ΜΜΕ, όπως του Αϊντίν Ντογάν, και θρησκευτικών ηγετών, όπως του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, του Αρχιραββίνου της Τουρκίας, Ισάκ Χαλέβα, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και του πρώην Πατριάρχη των Αρμενίων της Τουρκίας, Σνορκ Καλουστιάν.

Επίσης, η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter αναφέρει τα ακόλουθα:

«Καταδικάζουμε τη διάκριση και την πρόκληση που προκαλούν δημοσιεύσεις με μη ρεαλιστικές κατηγορίες σε βάρος του Αρχιραββίνου μας. Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους, προκαλούν ζημία στην Τουρκία. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε άμεση αποκατάσταση των δημοσιεύσεων μίσους –μέσω της εκπαίδευσης και της νομικής οδού- καθώς πλήττουν την Τουρκία μας της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα τουρκικά.

Μαρία Ζαχαράκη

https://www.ethnos.gr/
Skai.gr-http://fanarion.blogspot.com/