Η ημέρα του Πάσχα είναι μία ακόμα ξεχωριστή μέρα στο Φανάρι, κατά την οποία αναδεικνύεται η διορθόδοξη και οικουμενική διάσταση της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Το πρωί ξεκινά, σχετικά αργά μετά το ξενύχτι της προηγουμένης, με τον εσπερινό της αγάπης, την δεύτερη Ανάσταση, όπως λέγεται συνήθως, όπου διαβάζεται και τα Ευαγγέλιο της ημέρας σε 7 γλώσσες. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης μοιράζει κόκκινα αυγά και δίνει ευχές σε όλους τους προσελθόντες που εκείνη την ημέρα ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες.
Την μέρα του Πάσχα έρχονται στο Φανάρι για να γιορτάσουν όλοι οι αλλοεθνείς ορθόδοξοι της Κωνσταντινούπολης. Ρώσοι, Ουκρανοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Μολδαβοί, Αλβανοί, Γεωργιανοί, Αιθίοπες κ.α. Οι πάντες συγκεντρώνονται εκεί. Ήδη από το βράδυ της Ανάστασης ξεχωρίζουν, ειδικά οι γυναίκες, καθώς στην σλαβική παράδοση οι γυναίκες καλύπτουν το κεφάλι τους στην Εκκλησία
Οι πιο πολλές κοινότητες εκκλησιάζονται σε άλλες εκκλησίες κανονικά. Η Ρουμανική κοινότητα, απέναντι από το Φανάρι, στο Χάσκιοϊ, στην Αγία Παρασκευή που την έχει παραχωρήσει το Πατριάρχειο, ενώ οι Ρώσοι πηγαίνουν στα μετόχια του Αγίου Παντελεήμονα στο Καράκιοϊ, όπου γίνεται η λειτουργία στην γλώσσα τους. Οι Γεωργιανοί πάλι προτιμούν την Αγία Τριάδα της Χαλκηδόνας κλπ. Το Πάσχα όμως έρχονται όλοι στο Φανάρι. Μόνο οι Βούλγαροι, άλλη ιστορία αυτή, μακρά και περίπλοκη, που χάνεται στα μέσα του 19ου αιώνα, πηγαίνουν στην δική τους εκκλησία, τον πρόσφατα λαμπρά ανακαινισθέντα Άγιο Στέφανο.
Όλοι έρχονται να γιορτάσουν, να συναντηθούν με τους συμπατριώτες τους , να πάρουν και να δώσουν ευχές. Συγχρόνως προσπαθούν να κρατήσουν κάποια από τα έθιμά τους. Οι Ουκρανοί στόλισαν στην αυλή του Πατριαρχείου ένα δέντρο με υπέροχα βαμμένα – ζωγραφισμένα αυγά, συνήθεια υπέροχη, που υπάρχει εκτός από την Ουκρανία, την Μολδαβία και την βόρεια Ρουμανία. Οι Ρώσοι πάλι, αλλά και άλλοι σλάβοι, έχουν τη συνήθεια να φέρνουν στην εκκλησία ένα καλάθι με προϊόντα που καταναλώνουν το Πάσχα για να τα ευλογήσει ο παπάς. Αυτό στην Ρωσία γίνεται συνήθως το Μέγα Σαββατο, εδώ όμως ανήμερα του Πάσχα.
Τοποθετούν στο νάρθηκα τα καλάθια με τα πασχαλινά τσουρέκια και άλλα γλυκά, αύγά, κρασί, λουκάνικα, ό,τι θέλει ο καθένας. Ο παπάς έρχεται, διαβάζει μια ευχή και ραντίζει με αγιασμό τα καλάθια και τους προσκυνητές. Οι πιστοί ενθουσιασμένοι ψέλνουν το Χριστός Ανέστη, παίρνουν το ευλογημένο καλάθι και γυρίζουν στο σπίτι για το πασχαλινό τραπέζι
Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων και ο Μέγας Σύγκελος Αμβρόσιος, ρωσόφωνοι και ρωσικής παιδείας και οι δύο ανέλαβαν το έργο της ευλογίας. Ο π. Βησσαρίων μάλιστα, στο τέλος, όχι μόνο ράντισε, αλλά και κατέβρεξε, ήγουν «μπουγέλωσε», κάποιους από τους παρευρισκόμενους πετώντας τον αγιασμό στο πλήθος, γεγονός που τους μεν πιστούς ενθουσίασε, ο δε γράφων είχε την τύχη να προλάβει να το αποτυπώσει σε βίντεο.
Η ημέρα συνοδεύτηκε και με τραγούδια που είπαν κάποιες ομάδες γυναικών στον Πατριαρχη όσο μοιραζε τα αυγά
Στην συνέχεια στην δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα του θρόνου, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να δει και να χαιρετίσει τους εκπροσώπους ορθόδοξων χωρών που έστειλαν τον πρέσβυ ή τον γενικό τους πρόξενο στο Φανάρι για να ευχηθούν για την ημέρα του Πάσχα. Ανάμεσά τους ο Πρέσβης της Ρωσίας και εκείνος της Ουκρανίας, οι οποίοι συνομίλησαν θερμά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά απέφυγαν να έχουν μεταξύ τους οποιαδήποτε επαφή (δυστυχώς οι κακές σχέσεις των χωρών τους δεν κρύβονται ούτε σε μια τέτοια περίσταση) Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε η αναπληρώτρια του Πρέσβυ διπλωμάτης.
- Mπείτε …στο παραμύθι του Σπλέντιτ - Mar 26, 2021
- Η Αγία Σοφία, η“νέα” Τουρκία και η κληρονομία του “άλλου” - Jul 13, 2020
- Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί - Apr 24, 2020