Ηλεκτρονική παρακολούθηση ασθενών με κορονοϊό στην Τουρκία

31

Σύστημα παρακολούθησης μέσω κινητού τηλεφώνου των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό θέτει σε εφαρμογή η Τουρκία, ώστε να μην παραβιάζουν την καραντίνα, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας εξετάζει ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των κρουσμάτων κορονοϊού, το οποίο, με τη συνεργασία των 3 μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες 1-2 ημέρες.

«Πρόκειται να εφαρμόσουμε ένα σύστημα, το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις του ασθενή αλλά και την κατάστασή του ανά πάσα στιγμή. Θα είναι ένα σύστημα που θα προειδοποιεί τον ασθενή με μήνυμα όταν εντοπίζει κινητικότητα, θα του υπενθυμίζει ότι πρέπει να είναι απομονωμένος στο σπίτι και ότι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με κανέναν, ενώ αν κριθεί απαραίτητο, τότε θα επεμβαίνει ακόμη και η αστυνομία», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά.

Η εφαρμογή ονομάζεται «app-tracking app» (στα αγγλικά) και θα μπορεί να εντοπίζει ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία του ασθενούς. Ήδη χρησιμοποιείται στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Ινδία και το Ισραήλ.

Οι επικριτές της εφαρμογής καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα του ατόμου ενώ οι υποστηρικτές της αντίστοιχα ότι η μέθοδος θα συμβάλλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της επιδημίας.

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας πάντως της τουρκικής προεδρίας διαβεβαιώνει ότι η εφαρμογή θα απενεργοποιηθεί όταν ο κίνδυνος της επιδημίας τελειώσει και ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό εκτός από τον έλεγχο της πανδημίας.

——————————————————————————————————

Μαρία Ζαχαράκη