Ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά υπερασπίζονται το Κομπάνι

825

Άμυνα μέχρι εσχάτων είναι το σύνθημα που επικρατεί στην κουρδική πόλη Κομπάνι στα σύνορα Συρίας Τουρκίας, η οποία σφυροκοπείται εδώ και μέρες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν πάρει τα όπλα και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους και τις ζωές τους, αρνούμενοι να εκκενώσουν τις περιοχές τους παρά τις προειδοποιήσεις Κούρδων αξιωματούχων ότι δεν μπορούν πλέον να τους προστατεύσουν.

Οι αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ και τη «συμμαχία των προθύμων» είχαν σαν αποτέλεσμα το πρωί, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών να υποχωρήσουν από ορισμένες συνοικίες της πόλης. Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν είναι πλέον παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της. Οι Κούρδοι αξιωματούχοι κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την σφαγή και να υπερασπιστεί την πόλη γιατί αν αυτή πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τότε το Ισλαμικό Κράτος θα ελέγχει μια ζώνη 250 χιλιομέτρων στα σύνορα.

Η τουρκική κυβέρνηση παραμένει απλός παρατηρητής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παίζει σκληρό πόκερ με της Δύση θέτοντας ως όρο για να δράσει κατά των τζιχαντιστών, την επέκταση της επιχείρησης και κατά του Άσαντ. Επιπλέον, μια εθνοκάθαρση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, εξυπηρετεί την τουρκική εξωτερική πολιτική καθώς αποδυναμώνει την προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους. Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία από τον κουρδικό πληθυσμό και δυναμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις κατά τη διάρκεια των οποία έχον χάσει τη ζωή τους 14 άτομα.