Η αρχαία Βαθονεία της Κωνσταντινούπολης ήταν κέντρο παραγωγής φαρμάκων!

528

  • Αυτό είναι ένα από τα 700 «μπουκαλάκια» με φάρμακα που βρέθηκαν στη Βαθονεία

Θεωρείται μια «χαμένη» αρχαία ελληνική πόλη που σιγά-σιγά έρχεται στο φως. Η Βαθονεία, μόλις 20 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά, ξεκίνησε να ανασκάπτεται το 2007. Επί κεφαλής είναι το Πανεπιστήμιο του Κοτζαέλι και το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, ενώ στις ανασκαφές παίρνουν μέρος δεκάδες πανεπιστημιακοί, φοιτητές και ξένα ιδρύματα.

Τελευταία εντοπίστηκαν περίπου 700 δοχεία (κεραμικά και γυάλινα) τα οποία περιέχουν ίχνη αντικαταθλιπτικών και φαρμάκων για την καρδιά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ανασκαφής, καθηγητή Σενγκιούλ Αϊντινγκιούν, πρώτη φορά ανακαλύπτεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός δοχείων που περιείχε φάρμακα. «Μερικά από αυτά τα συναρμολογούμε. Μέχρι στιγμής έχουμε ανακαλύψει και γουδιά διαφόρων μεγεθών, σκόνες, καθώς και μία αρχαία σόμπα, από τα οποία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε ένα κέντρο παραγωγής φαρμάκων», λέει, και επισημαίνει ότι στην περιοχή καλλιεργούσαν και ειδικά φαρμακευτικά φυτά.


Οι ανασκαφές στη Βαθονεία ξεκίνησαν το 2007

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι και τα υπολείμματα μιας μεγάλης φωτιάς, που τώρα αναλύονται από το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Ινστιτούτο της Πολωνίας.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην έρευνα για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, καθώς δίνουν τις πρώτες απτές αποδείξεις ότι η πόλη πολιορκήθηκε το 626 π.Χ. από μία κοινή δύναμη Αβάρων και Σασσανιδών. Στη Βαθονεία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ίχνη από τις παλαιότερες γεωργικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, που χρονολογούνται από το 7.000 π.Χ., ενώ τα λιμάνια της πόλης χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς κατά τον 9ο και 11ο αιώνα.

pontos-news.gr