Η ιστορική χειροτονία του μητροπολίτη Σμύρνης 94 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (φωτο)

1450

“Στιγμή ιστορική και σημαίνουσα. 94 ακριβώς χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατό του, και ανήμερα της μνήμης του, ο Χρυσόστομος Σμύρνης βρίσκει επιτέλους τον διάδοχο του στην αρχαία μητρόπολη, το κέντρο της Ιωνίας. Χειροτονείται σήμερα, αυτή την ώρα ο πρώτος μετά το 1922 Μητροπολίτης Σμύρνης. Πέρα από την ιερότητα της στιγμής και τον ισχυρό συμβολισμό της, η δίκαιη συγκίνηση για τον κάθε Σμυρνιό, τον κάθε πρόσφυγα, τον καθένα από εμάς που κατάγεται από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρός Ασίας, αλλά και όποιον ανεξαρτήτως καταγωγής αισθάνεται το βάρος της κληρονομιάς που κουβαλάμε, είναι δικαιολογημένη. ” Γ.Γιγουρτσής

xeirotonia_gallery xeirotonia_smyrnh_3 xeirotonia_smyrnh_gallery2 xeirotonia_smyrnh_gallery4 xeirotonia_smyrnh_cover

Σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, 94 χρόνια ακριβώς μετά το μαρτύριο του προκατόχου του, ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Τη χειροτονία πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία πλειάδας ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθους πιστών.

Συλλειτούργησαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Δημητριάδος Βόλου Ιγνάτιος και ο Μητροπολίτης Βέροιας και Νάουσας Παντελεήμων.

Και όπως τόνισε με νόημα στο κήρυγμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο νέος μητροπολίτης θα ενθρονιστεί σε δύο εβδομάδες σε μία πόλη, σε μία περιοχή όπου οι Μικρασιάτες βίωσαν ανελέητους διωγμούς και βεβαίως δεν είχαν πέσει θύματα… συνωστισμού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ ο οποίος δήλωσε ότι ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στο Φανάρι, στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης.

Στη χειροτονία παραβρέθηκαν επίσης ο γ.γ. Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια και ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης.


Άξιος!

  • Στιγμιότυπα από τη χειροτονία του μητροπολίτη Σμύρνης (φωτ.: Νίκος Μανγκίνας / amen.gr)

http://www.pontos-news.gr/