” Η μνήμη της Πόλης”

263

Χαρακτηρίστηκε ” Η μνήμη της Πόλης”

Ο Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής΄Τζων Φρήλυ πέθανε στις 20 Απριλίου σε ηλικία 90 ετών. Πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος, ο Τζων Φρήλυ υπήρξε άνθρωπος της περιπέτειας, του ταξιδιού της δημιουργίας.

Γεννημένος στις ΗΠΑ, πολέμησε στην Κίνα και την Βιρμανία στον ΒΠΠ, έκανε ανώτατες σπουδές στην φυσική και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και σε άλλα Πανεπιστήμια, ζώντας κατά καιρούς στην Βοστώνη, στην Βενετία, στην Αθήνα , στο Λονδίνο κ.α. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Κωνσταντινούπολη, που υπήρξε στο κέντρο της ζωής αλλά και του συγγραφικού του ενδιαφέροντός του για δεκαετίες.

Ένας σύγχρονος αναγεννησιακός άνθρωπος ,ο Τζων Φρήλυ μελέτησε την ιστορία και των πολιτισμό των τόπων που αγάπησε και έγραψε μερικά από τα καλύτερα βιβλιά και οδηγούς για την Τουρκία και την Ελλάδα .

Οι δύο μεγάλες αγάπες της συγγραφικής του πορείας ήταν ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και η Κωνσταντινούπολη . Για την τελευταία έγραψε τον καλύτερο ίσως όδηγό που έχει βγεί για την Πόλη το κλασικό :
Strolling Through Istanbul: A Guide to The City (1972)

Τον Τζων Φρήλυ είχα την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω και να συνομιλήσω μαζί του κάποιες φορές κατά τα τελευταία χρόνια της παραμονής του στην Πόλη. Ήταν άνθρωπος δραστήριος, φιλικός, ευγενέστατος με καταπληκτικό χιούμορ και δοτικός Η ίδια γενναιόδωρη εικόνα που δίνουν και βιβλία του.
Κάποια στιγμή που τον αναζήτησα μετά από καιρό, έμαθα από κοινούς φίλους πως ο ίδιος δεν μπορούσε πια να βγει από το σπίτι και τελικά οι κόρες του τον πήραν μαζί τους στην Αμερική, όπου και πέθανε.
Μαζί με την ευγένεια της μορφής του, θα τον θυμόμαστε πάντα και μέσα από τα πολλά και εξαιρετικά βιβλία του.

Φωτογραφία της Rinna Loi.

Η ιστορία της αυτοκρατορικής Πόλης- Eκδόσεις Μίνωας

Φωτογραφία: Boğaziçi Üniversitesi

Κείμενο Yanni Gigourtsis