Η Πόλη δεν αποκαλύπτεται ολόκληρη ποτέ…

1007

Μια πόλη ατελείωτη, αξεπέραστη και με πτυχές άγνωστες ακόμα και στους πιο θερμούς εραστές της.
Η Πόλη δεν αποκαλύπτεται ολόκληρη ποτέ.
Αφήνει πάντα σημεία κρυφά, μισοειδωμένα, ημίγυμνα, ερωτικά.
Είναι η πιο έμπειρη και γοητευτικό ερωμένη. Πόλη μοιραία, Πόλη των θαυμάτων, Πόλη θαυμάσια, θσυμαστή και θανάσιμα όμορφη.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα ξεχασμένα στο συρτάρι παλιά της μπιζουδάκια. Σήμερα αποφάσισε να το περιεργαστεί νοσταλγικό για λίγο.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Το χάνι της Καισαρείας, στο Σίρκετζι, γνώρισε μέρες μεγάλη δόξας στις καλές εποχές της εμπορικής γειτονιάς , στη μέση του δρόμου από τον σιδηροδρομικό σταθμό ως το λιμάνι.
Περιζήτητα κάποτε τα μαγαζιά και οι αποθήκες του. Έσφιζε από ζωή. Έμποροι από την Καππαδοκία οι χρηματοδότες του. Ρωμιοί καραμανλήδες άραγε; Αρμεναίοι; Τούρκοι;

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Οι πιο καλοί μπακάληδες ήταν πάντως οι Ρωμιοί και με άκρες στην οθωμανική αριστοκρατία. Τα χαβιάρια, τα αυγοτάραχα μα και τις γούνες, αυτοί τα έφερναν στην Πόλη, τα ασήμια και τα πετράδια οι Αρμεναίοι, τα μετάξια Εβραίοι έμποροι. Ο ανταγωνισμός μεγάλος. Ποιοι από αυτούς έφερναν την πραμάτεια τους στο χάνι της Καισαρείας, για να πάρουν από κει το δρόμο για τα μαγαζιά της Πόλης τα καράβια για τη Μαρσίλια, τα τρένα για τη Βιέννη και το Παρίσι δεν θα το μάθουμε, μάλλον , ποτέ.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Οι μνήμες ξεθωριάζουν. Οι παλιοί νοικοκυραίοι έφυγαν, χάθηκαν. Οι νέοι δεν ξέρουν, δε νοιάζονται.
Αρμένης λέει και ο αρχιτέκτονας του χανιού. Δεν βρίσκω το όνομα του.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Να ναι άραγε ο πολύς Χοσέπ Αζναβούρ, ο σπουδαίος αυτός αρχιτέκτονας που έχτισε μερικά από κτήρια σύμβολα της Πόλης την εποχή του πολεοδομικού εκδυτικισμού της; Δεν το ξέρω. Το διπλανό εντυπωσιακό κτήριο πάντως με το θλιβερό παρελθόν είναι δικό του. Αυτό όμως είναι ιστορία για μια άλλη φορά.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Το χάνι της Καισαρείας πάντως χτίστηκε το 1895 κσι στους τρεις ορόφους του στέγαζε 27 μαγαζιά και αποθήκες. Άρτ Νουβώ αρχιτεκτονικά με έντονα ακόμα τα νεοκλασικά στοιχεία. Οι μαρμάρινες σκάλες φαγωμένες από τα εκατομμύρια βήματα αφεντικών, υπαλλήλων, πελατών και χαμάληδων που τα ανέβηκαν και τα κατέβηκαν χιλιάδες φορές.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Μισοεγκαταλελειμμένο σήμερα, σε σχετικά καλή πάντως κατάσταση, στεγάζει μερικές αποθήκες και τον τσαϊτζή του κτηρίου. Αυτός Φυσικά θα φύγει τελευταίος.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Το όλο σκηνικό με τον εντυπωσιακό φυσικό φωτισμό από την γυάλινη οροφή μοιάζει κινηματογραφικό. Για αυτό ίσως το αγόρασε και ένας διάσημος κινηματογραφικός παραγωγός πριν χρόνια. Το πούλησε όμως πρόσφατα και αυτος.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης θέλει να το κάνει ξενοδοχείο. Όλα τα παλιά μεγάλα κτήρια της περιοχής θα γίνουν ξενοδοχεία, προβλέπει το τρέχον σχέδιο αστικής ανάπλασης.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Μόνο που αρκετοί τουρίστες για να γεμίσουν όλα αυτά τα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν πια, και το σχέδιο της ανάπλασης καθυστερεί. Καλύτερα έτσι.

Μνήμες μιας πόλης που μεταμορφώνεται , αλλάζοντας μνηστήρες και εραστές μα χωρίς ποτέ να κρατήσει κάποιον για κύριo της. Ο κάθενας αφήνει τα σημάδια και τα δώρα του διεκδικητικά, μα εκείνη αποφασιζει τελικά μέσα στο χρόνο ποια θα κρατήσει.

Γιάννης Γιγουρτσής