Η Ρωσία “παραβίασε” τον τουρκικό εναέριο χώρο επειδή η Τουρκία “μετακίνησε” τα σύνορά της

1875

Η κατάριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία με το πρόσχημα της παραβίασης των τουρκοσυριακών συνόρων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στα στρατόπεδα του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Συμμαχίας (Ρωσία, Συρία, Ιράν ,Ιράκ), ενώ το ζήτημα έχει ανοίξει και στον ΟΗΕ. Η εξέταση των βαθύτερων αιτιών της πολύπλοκης αυτής κατάστασης αποδεικνύεται μία αρκετά λεπτή υπόθεση.

Πάντως παρόμοια περιστατικά ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν συμβεί και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.globalresearch.ca, προσπαθεί να ανιχνεύσει τις βαθύτερες εξηγήσεις για ένα ακόμη, όμοιο με το σημερινό, περιστατικό που έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

“Η Ρωσία “παραβίασε” τον τουρκικό εναέριο χώρο επειδή η Τουρκία “μετακίνησε” τα σύνορά της

Ρωσικά αεροπλάνα στη Συρία “παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο” μάς λέει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων. Αλλά μια παλαιότερη έκθεση καταδεικνύει ότι ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να είναι λάνθασμένος και ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να απελευθερώσει μία τέτοια προπαγάνδα.

Reuters (Δευ 5 Οκτ 2015 07:54 π.μ.): Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της.


Διαβάστε Σχετικά Άρθρα:  

Ερντογάν: “Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση της κρίσης”
– Οδηγία προς Ρώσους με εντολή Πούτιν: Μην πηγαίνετε στην Τουρκία
– Πούτιν: «Ισλαμοποιεί την Τουρκία το καθεστώς. Συνεχίζουμε τις επιδρομές»
– Reuters: Παραδοχή-σοκ των Αμερικανών, το Ρωσικό αεροπλάνο κτυπήθηκε μέσα στη Συρία
– Γιατί η Τουρκία ‘αυτοκτόνησε’ με την κατάρριψη του αεροσκάφους

 Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε το Σάββατο τον Τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, παρακινώντας την Πολεμική Αεροπορία να “σηκώσει” δύο F-16 προκειμένου να το αναχαιτήσουν, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Μόσχας για να διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση, σύμφωνα με δήλωση που στάλθηκε μέσω e-mail. Η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία να αποφύγει την επανάληψη μιας τέτοιας παραβίασης, αλλιώς θα θεωρούνταν “υπεύθυνη για οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιστατικό που ενδεχομένως συμβεί.”

AFP (10.20 π.μ., 5η Οκτωβρίου, 2015): Η Τουρκία «αναχαιτίζει» ρωσικό jet που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.

Η Τουρκία δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα F-16 της είχαν αναχαιτήσει το σαββατοκύριακο ένα ρωσικό μαχητικό που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αναγκάζοντας το αεροσκάφος σε επιστροφή.

Εδώ τώρα [παρατίθεται] αυτό που ανέφερε ο McClatchy για αυτές τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου σε ευρύτερο επίπεδο, αρκετές ώρες πριν το Reuters και το AFP αναφέρουν τον τουρκικό ισχυρισμό:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος σε μια επίθεση βομβαρδισμού στη Συρία πέταξε πέντε μίλια μέσα στα τουρκικά σύνορα, ενώ μπορεί να έχει διασχίσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ανέφεραν την Κυριακή Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τα τουρκικά ραντάρ “κλείδωσαν” το ρωσικό αεροσκάφος, καθώς βομβάρδιζε στην Al Yamdiyyah, ένα συριακό χωριό ακριβώς στα σύνορα με την Τουρκία, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ανέφερε ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα είχαν επιτεθεί εάν διέσχιζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ υπαινίχθηκε ότι το περιστατικό είχε φθάσει στα πρόθυρα πυροδότησης μιας ένοπλης αντιπαράθεσης. Διαβάζοντας μια έκθεση, ανέφερε ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κατά πέντε μίλια και ότι τα τουρκικά μαχητικά είχαν σηκωθεί, αλλά το ρωσικό αεροσκάφος είχε επιστρέψει στο εναέριο χώρο της Συρίας προτού μπορέσουν να απαντήσουν. Ο Τούρκος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Γι ‘αυτό ήταν οι ΗΠΑ πρώτες, και όχι η Τουρκία, που πίεσαν τις καταγγελίες για παραβίαση του εναέριου χώρου και για απογείωση μαχητικών. Η τουρκική πηγή δεν θα το επιβεβαίωνε.

Αλλά πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική παραβίαση εναέριου χώρου όταν τα ρωσικά αεροπλάνα “πέταξαν πέντε μίλια μέσα στα τουρκικά σύνορα και μπορεί να έχουν διασχίσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας”. Τα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Το “μπορεί να έχουν διασχίσει” είναι σαν να λέμε ότι η γη “μπορεί να είναι επίπεδη”. Λοιπόν ίσως και να είναι, σωστά;

Γεγονός είναι ότι οι Ρώσοι πετούν κοντά στα τουρκικά σύνορα και βομβαρδίζουν θέσεις μερικών μαχητών που είναι ενάντια στο καθεστώς της Συρίας, υποστηρίζει η Τουρκία. Έχουν καλούς λόγους για να το κάνουν αυτό:

Η πόλη, σε μια ορεινή περιοχή στα βόρεια της επαρχίας Λατάκιας, έχει υπάρξει κύρια οδός για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ  Τουρκίας και Συρίας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει λειτουργήσει ως είσοδος-κλειδί για τα όπλα που αποστέλλονται στους αντάρτες της Συρίας από την οργάνωση Φίλων της Συρίας Δυτικών και Μεσανατολικών χωρών, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.

Ένα ρωσικό αεροσκάφος μπορεί πράγματι να έχει διασχίσει ελαφρώς τα σύνορα, ενώ πραγματοποιούσε ελιγμούς. Αλλά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος και η Τουρκία υποστηρίζουν τις παραπάνω “παραβιάσεις” οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία μονομερώς “μετακίνησε” τα τουρκο-συριακά σύνορα πέντε μίλια νότια:

Η Τουρκία έχει διατηρήσει μια ουδέτερη ζώνη πέντε μιλίων στο εσωτερικό της Συρίας από τον Ιούνιο του 2012, όταν ένας πύραυλος της αεράμυνας της Συρίας αέρα κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Συρίας. Έπειτα, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες εμπλοκής που τέθηκαν σε ισχύ, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα αξιολογούσε κάθε στόχο που εισέρχεται στα πέντε μίλια από τα τουρκικά σύνορα ως εχθρό και θα ενεργούσε αναλόγως.

Αν οι κανόνες εμπλοκής της Συρίας “μετακινούσαν” τα βόρεια σύνορά της μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα τότε οποιοδήποτε αεροπλάνο στην ανατολική Τουρκία θα παραβίαζε τον εναέριο χώρο της Συρίας; Κανείς δεν θα δεχόταν τέτοιες ανοησίες και γι ‘αυτό κανείς δεν πρέπει να αποδεχθεί εδώ τις αμερικανο-τουρκικές μαλακίες. Τα ρωσικά αεροπλάνα δεν θα πρέπει να σέβονται τα “νέα” καθορισμένα τουρκικά σύνορα αλλά μόνο τα νόμιμα.

Δεν θα υπήρχε επίσης καλός λόγος για να ξεκινήσει ένας πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας μόνο και μόνο επειδή ένα τέτοιο αεροσκάφος μπορεί μερικές φορές να εισβάλλει ελαφρώς στην τουρκική πλευρά λόγω έκτακτης ανάγκης ή άλλων τυχαίων περιστάσεων. Μήπως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιορδανία παραβιάζουν τακτικά τον εναέριο χώρο της Συρίας για ανυπόστατους βομβαρδισμούς κατά του ISIS; Ότι η Τουρκία βομβαρδίζει το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, χωρίς την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης; Τι γίνεται με τις τακτικές ισραηλινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου πάνω από το Λίβανο;

Αλλά για τί πραγματικά συμβαίνει αυτό; Η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ σταθμεύουν μερικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Τουρκία για να υπερασπιστούν την Τουρκία και τα ισλαμιστικά στρατεύματα που προσβάλλουν τη Βόρεια Συρία. Ανακοινώθηκε ότι τα συστήματα αυτά θα φύγουν ή έχουν ήδη φύγει. Αποτελούν αυτοί οι ισχυρισμοί σχετικά με την παραβίαση του εναέριου χώρου μια προσπάθεια να έρθουν τα συστήματα αυτά πίσω στην Τουρκία; Για ποιόν σκοπό πραγματικά;”

(Η απόδοση από τα αγγλικά έγινε για λογαριασμό του alfavita.gr από τον Γιώργο Βασιλείου)