Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο γνωστό για τη χρήση του κατά της ελονοσίας, ως μέσο θεραπείας ασθενών με κορονοϊό, παρά τη μελέτη που προειδοποιεί για τις παρενέργειές του και την απόφαση του ΠΟΥ να την αποσύρει, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος την Τρίτη.
“Το χρησιμοποιούμε ακόμα”, είπε ο αξιωματούχος στο Middle East Eye, μιλώντας ανώνυμα σύμφωνα με το κυβερνητικό πρωτόκολλο.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
“Είναι πολύ αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα στα αρχικά στάδια της νόσου. Ωστόσο, δεν βλέπουμε τα ίδια αποτελέσματα στα μεταγενέστερα στάδια, όταν ο ασθενής πρέπει να τεθεί σε εντατική θεραπεία”.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι λαμβάνει την υδροξυχλωροκίνη ως προληπτικό μέτρο, παρά τις ανησυχίες και τα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της.
Η Άγκυρα είπε τον περασμένο μήνα ότι το φάρμακο, το οποίο πωλείται με την επωνυμία Plaquenil, έπαιζε σημαντικό ρόλο στη μείωση του ποσοστού πνευμονικής λοίμωξης ή πνευμονίας, μεταξύ των ασθενών Covid-19.
Η Τουρκία συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο μονάδες φαρμάκου τον Μάρτιο προτού ο ιός φτάσει στο αποκορύφωμά του στη χώρα και αρκετές εταιρείες άρχισαν να εργάζονται για την παραγωγή του στη χώρα.
Στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας έδειξαν ότι στις 24 Μαρτίου, το 60% των περιπτώσεων κοροναϊού που καταγράφηκαν, ήταν ασθενείς με πνευμονία, ενώ στις 6 Απριλίου ότι είχε μειωθεί στο 19,5%, με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών θανάτου.
Ωστόσο, μια μελέτη σε 96.032 νοσηλευόμενους ασθενείς, που δημοσιεύθηκε από το ιατρικό περιοδικό Lancet, την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε ότι 14.888 από αυτούς έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, ισχυρίστηκε ότι η θεραπεία δεν φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς, αντίθετα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Η μελέτη είπε ότι το φάρμακο προκάλεσε αύξηση των καρδιακών παλμών, δημιουργώντας δυνητικά καρδιακές επιπλοκές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ως αποτέλεσμα της μελέτης, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα υπήρχε προσωρινή παύση στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο φάρμακο για την επανεξέταση όλων των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τη χρήση του.
Πολλοί Τούρκοι ιατροί, σε απάντηση, επέστησαν την προσοχή του κοινού στη μελέτη Lancet και την απόφαση του ΠΟΥ, λέγοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ νωρίς για να βγει το φάρμακο από τα μοντέλα θεραπείας. Ο Bengi Baser, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικών επιστημών, δήλωσε στο Middle East Eye ότι η υδροξυχλωροκίνη έχει χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1930 και δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα υγείας εάν χρησιμοποιηθεί εντός της ασφαλούς δοσολογίας.
“Δεν έχω δει κανέναν από τους ασθενείς με κορονοϊό που έλαβαν αυτό το φάρμακο να έχει καρδιακά προβλήματα”, είπε. “Ανάμεσά τους υπήρχαν ασθενείς που είχαν ένα stent στις καρδιές τους ή είχαν χρόνιες καρδιακές παθήσεις”.
Ο Baser και άλλοι δήλωσαν ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε το φάρμακο ως αντι-ιική θεραπεία στα αρχικά στάδια, για να διαταράξει την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα.
“Μια προηγούμενη μελέτη είπε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να βλάψει κάποιον μόνο εάν η ημερήσια δόση του υπερβεί τα 500 γραμμάρια”, είπε. “Χρησιμοποιούμε μόνο 400 γραμμάρια την ημέρα για τέσσερις ημέρες”, συμπλήρωσε.