Η τουρκική κυβέρνηση «φέρνει» τη μαντήλα στα σχολεία

705

Αίροντας απαγόρευση δεκαετιών και δίνοντας ξανά τροφή στο «κατηγορώ» για κινήσεις κατάργησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, η ισλαμικών καταβολών τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει τη μαντήλα στα σχολεία για τις μαθήτριες ηλικίας από δέκα ετών και άνω.

«Οι μαθήτριές μας λαχταρούσαν» την άρση της απαγόρευσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, κατά την οποία εγκρίθηκε η άρση της απαγόρευσης.

«Η αλλαγή ισχύει στα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι στα δημοτικά σχολεία» δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Ναμπί Αβτζί, όπως μετέδωσε το CNN-Turk, διευκρινίζοντας ότι από την πέμπτη τάξη κάθε μαθήτρια μπορεί πλέον να φορά τη μαντήλα.

Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, οι γυναίκες μπορούν να αρχίσουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν φτάσουν στην εφηβεία.

Η Τουρκία έχει ήδη άρει την απαγόρευση που ίσχυε σχεδόν επί 90 χρόνια στη χρήση της ισλαμικής μαντήλας στις δημόσιες υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια, ερχόμενη σε μετωπική σύγκρουση με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

Γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος τουρκικού ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συμμετείχαν για πρώτη φορά το 2013 σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης φορώντας την ισλαμική μαντήλα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει «ιστορική» διάσταση.

Οι νέες κανόνες που «φέρνουν» τη μαντήλα στα σχολεία εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει οδηγήσει σχεδόν στο διπλασιασμό των θρησκευτικών σχολείων στη χώρα την τελευταία πενταετία.

Η διαμάχη γύρω από την ισλαμική μαντήλα βρίσκεται στην καρδιά της αντιπαράθεσης μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών, οι οποίοι κατηγορούν το AKP ότι επιδιώκει να διαβρώσει τα κοσμικά θεμέλια της δημοκρατίας που οικοδομήθηκε το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στα συντρίμμια της μίας οθωμανικής θεοκρατίας.(το Βήμα)