Κινόα και αμάραντος, μια λύση στο παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα

281

Η απάντηση στο ζήτημα της παγκόσμιας διατροφής που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, μπορεί να έρθει από το παρελθόν. Φυτά, όπως η κινόα, που ήταν ήδη γνωστή από τον πολιτισμό των Μάγιας, μπορεί να αντικαταστήσει την κατανάλωση κρέατος.

Η εκπομπή Futuris βρίσκεται στην Καζέρτα, στην Νότια Ιταλία. Οι ερευνητές ελέγχουν αυτή τη ποικιλία, μέσα από το πρότζεκτ Protein2Food.

Αυτά τα φυτά μπορεί μια μέρα να είναι το βασικό φαγητό μας. Από τη δεκαετία του ’60, οι διατροφικές συνήθειες στηρίζονται στο κρέας στις δυτικές κοινωνίες.

Η παγκόσμια όμως ζήτηση για τροφή αυξάνεται δραματικά. Χρειάζονται λοιπόν να βρεθούν άλλες πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, πέρα από τα ζώα. Η κινόα κι ο αμάραντος για παράδειγμα έχουν θρεπτική αξία αντίστοιχη σχεδόν του κρέατος.

«Η σύνθεση των πρωτεϊνών της κινόα και του αμάραντου περιλαμβάνει βασικά αμινοξέα. Έτσι ακόμη κι αν έχουν χαμηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών, σε σχέση με τα όσπρια, διαθέτουν υψηλότερη θρεπτική αξία» επισημαίνει ο Κατάλντο Πουλβέντο, ερευνητής Εθνικό Κέντρο Ερευνών στο Ερκολάνο .

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν διάφορες ποικιλίες για να δουν ποιες ταιριάζουν σε κάθε έδαφος, αλλά και στις κλιματολογικές συνθήκες.

«Η κινόα και ο αμάραντος ανταποκρίνονται πολύ καλά στις αβιοτικές καταπονήσεις. Στη Νότια Ευρώπη, οι κύριοι αβιοτικοί παράγοντες είναι η έλλειψη νερού και η αλμυρότητα» επισημαίνει ο Πουλβέντο.

Στο πλαίσιο των στρες τεστ, που υποβάλλονται διάφορα φυτά, ποτίζονται περιοδικά με διαφορετική ποσότητα νερού, στην οποία υπάρχει διαφορετική αναλογία αλατιού.

Η εντατική παραγωγή κρέατος έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού, που έχουν ανάγκη τα ζώα για να μεγαλώσουν.

«Μπορούμε να φάμε κρέας. Έχει ωραία γεύση. Αλλά κοστίζει πάρα πολύ, αν λάβουμε υπόψη τη γη που πρέπει να καλλιεργούμε για να παράγουμε τα φυτά, που χρειάζονται για να ταΐσουμε τα ζώα. Και μετά, αυτά καταναλώνουν τεράστια ποσότητα νερού για κάθε κιλό κρέατος που παράγεται. Αυτή είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που έχουν ανάγκη τα φυτά για να μεγαλώσουν» αναφέρει ο Σβεν-‘Ερικ Γιάκομπσεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συντονιστής του πρότζεκτ, Protein2Food.

Επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών στο Ερκολάνο πραγματοποιούν μια τρισδιάστατη εις βάθος ανάλυση του τρόπου που οι σπόροι ανταποκρίνονται στα στρες τεστ.

«Για τον αγρότη είναι σημαντικό να είναι σίγουρος ότι επιλέγοντας για καλλιέργεια ένα φυτό θα έχει καλή απόδοση παραγωγής. Αυτό που κάνουμε για τους ενδιαφερόμενους είναι να αναλύουμε τα διαφορετικά συστατικά του κάθε σπόρου, τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση» υπογραμμίζει ο Τζιάκομο Μέλε, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών.

Το πρότζεκτ δεν επικεντρώνεται μόνο στην καλλιέργεια, καλύπτει όλη την αλυσίδα μέχρι το μαγείρεμα, καθώς κι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει αρκετά για την κινόα, αλλά αν τη συνδυάσουμε με άλλα όσπρια, θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για να φτιάξουμε πολύ γευστικές σούπες για παράδειγμα» εξηγεί ο σεφ Ραφαέλε Ίντζικο.

«Θα βελτιώσει τη διατροφή μας, όταν καθόμαστε οικογενειακά για δείπνο το βράδυ. Η διατροφή μας θα περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα και ταυτόχρονα θα βελτιωθεί και η γονιμότητα του εδάφους. Μόνο οφέλη θα έχουμε από όλο αυτό» τόνισε ο ο Σβεν-‘Ερικ Γιάκομπσεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συντονιστής του πρότζεκτ, Protein2Food.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου πρότζεκτ θα οδηγήσει σε αύξηση της βιοποικιλότητας, ενώ τα οφέλη για τον άνθρωπο και τη διατροφή του είναι αναρίθμητα.

Η πρωτεϊνική μετάβαση από τα ζώα στα φυτά θα έχει επίσης και θετικές συνέπειες στην κλιματική αλλαγή, καθώς θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

—————————————————————————

Πηγή: Euronews