Κοπή βασιλόπιτας 2018 της ομογένειας στην Πόλη

1308

Η πρώτη εκδήλωση της ομογένειας της Πόλης για το 2018 δεν θα μπορούσε να γίνει παρά με την ευλογία και την παρουσία του Πατριάρχη μας.

Στην Σχολή Γαλατά πραγματοποιήθηκε λοιπόν εκδήλωση με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και της Παιδόπολης της νήσου Πρώτης.

Παράλληλα ο Πατριάρχης μοίρασε στου νέους ομογενείς φοιτητές τις υποτροφίες που εξασφάλισαν για αυτούς μία σειρά κοινότητες, προκειμένου να τους διευκολύνουν στις σπουδές τους. 

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.
Πρόκειται για έναν πολύ ωραίο και χρήσιμο θεσμό που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια (το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014) με την πρωτοβουλία δύο Κοινοτήτων (Σταυροδρομίου και Μεγάλου Ρεύματος) και έφτασε σήμερα να συμπεριλαμβάνει 20 κοινότητες και να βοηθά 62 φοιτητές.

Απώτερος σκοπός είναι να συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα ώστε να καλυφθεί, εί δυνατόν , το σύνολο των διδάκτρων των φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων και να βοηθηθούν σημαντικά στις σπουδές του και οι φοιτητές των κρατικών. 

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.
Οι υποτροφίες είναι μια από τις δράσεις μεταξύ των ρωμέικων κοινοτήτων που προωθεί την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ τους και ενισχύει το πνεύμα αλληλεγγύης και προσφοράς στο μέλλον της ομογένειας που είναι φυσικά οι νέοι της.

Γίνεται προσπάθεια να συμμετέχουν , σε αυτή αλλά και σε άλλες κοινές ομογενειακές δράσεις, και οι υπόλοιπες ρωμέικες κοινότητες, και ειδικά εκείνες που έχουν υψηλά εισοδήματα, καθώς ορισμένες κοινοτικές επιτροπές και ομογενειακοί φορείς προτιμούν να ακολουθούν αυτόνομη πολιτική κοινωνικής δράσης.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.
Η βραδιά περιελάμβανε τις ομιλίες των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση (ΣΥΡΚΙ, Σχολή Γαλατά, Παιδόπολη Πρώτης, Επιτροπή Υποτροφιων ) και συνοδευόταν από έκθεση φωτογραφιών με δραστηριότητες του νέων της ομογένειας, καθώς και του Πατριάρχη με τους νέους. Στο μουσικό μέρος τα Κάλαντα και άλλα τραγούδια τραγούδησε η χορωδία της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως από την Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Η ατμόσφαιρα χαρούμενη, σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο, και κυρίως από νέους που η ενέργειά τους από μόνη της άλλαζε θετικά την διάθεση και έδιωχνε την κούραση της ημέρας. Την εκδήλωση κατέκλεισε ο Πατριάρχης μας, ο οποίος ευχήθηκε στους παρόντες για την νέα χρονιά, έκοψε τις βασιλόπιτες και μοίρασε-προσωπικά ο ίδιος-τα κομμάτια της σε όλους τους παρόντες, έναν προς έναν, μαζί με γλυκά, ανάμεσά τους και ένας όμορφος σοκολατένιος Αη Βασίλης.

—————————————————

Γιάννης Γιγουρτσής