Κωνσταντινούπολη: Πρώτη προβολή της ταινίας «Η απώλεια της πατρίδας» (βίντεο)

4913

Το Φιλανθρωπικό Κοσμέτειο Ίδρυμα Αθηνών «Ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» και η Σχολή του Γαλατά προσκαλούν τους Έλληνες της Πόλης στην πρώτη προβολή της ταινίας Η απώλεια της πατρίδας Kayip Vatan του Αϊντίν Καπαντζίκ, που θα γίνει απόψε Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Γαλατά (διεύθυνση: Kemaratlı Caddesi 25, Καράκιοϊ).

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζει το χρόνο πίσω στο 1964, και καλύπτει τα γεγονότα της απέλασης περίπου 13.000 Ελλήνων υπηκόων της Κωνσταντινούπολης, σε μια πτυχή της ιστορίας που έχει στιγματιστεί ως μια από τις πλέον βάναυσες παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

Σε αυτό το συγκινητικό οδοιπορικό, Έλληνες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και παράτησαν τις περιουσίες τους μιλούν για τις δυσκολίες και τις κακουχίες που βίωσαν φεύγοντας από τις εστίες τους με μια βαλίτσα στο χέρι και 20 δολάρια στην τσέπη.


Το τρέιλερ της ταινίας Η απώλεια της πατρίδας

Περιγράφουν τις ανεξίτηλες εμπειρίες που έζησαν με την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης Ινονού, για τη διάλυση (ουσιαστικά) της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

pontos-news.gr