Με μια κιτς φιέστα γιόρτασε ο Ερντογάν την επέτειο της Άλωσης- Στην Αγιά Σοφιά διαβάστηκε το κοράνι.

109

Φιέστα έξω απ’ την Αγία Σοφιά διοργάνωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (29/05) ο Τούρκος πρόεδρος για την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η 29η Μαΐου εορτάζεται ως ημέρα “Κατάκτησης” (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους.

Από νωρίς, έξω από την Αγιά Σοφιά είχε στηθεί ένα ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πάνω στο οποίο και προβλήθηκε το όλο… σόου, με σύμμαχο την τεχνολογία.

 

Η φιέστα που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος προγραμματίστηκε να περιλαμβάνει αναπαράσταση της Άλωσης με βιντεοπροβολείς και ψηφιακά εφέ πάνω στο σκηνικό των τειχών της Κωνστναντινούπολης, το οποίο στήθηκε μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Εμφανίστηκαν επί σκηνής τάγματα μασκαρεμένων γενίτσαρων και οθωμανών πολεμιστών, ενώ η τελετή προγραμματίστηκε να μεταδοθεί ζωντανά στην τουρκική επικράτεια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί, στις 21.30, εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- έδειξαν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την “άφιξη” του στην Αγιά Σοφιά. Όπως και έγινε…

Εκεί, διαβάστηκε και η προσευχή της νίκης: πρόκειται για το 48ο κεφάλαιο (σούρα) από το Κοράνι. Αποτελείται από 29 στίχους, που αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, η οποία επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ.

Μετά τα πυροτεχνήματα, μια κάμερα με drone “στόχευσε” στην Αγιά Σοφιά και “μπήκε” στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, από όπου και διαβάστηκε το κοράνι.

Ερντογάν

Στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε  μέσω οθόνης, ο Ερντογάν είπε πως “δεν είναι δυνατόν για μια γενιά που δεν γνωρίζει τον πολιτισμό της να επιβιώσει, όπως ένα δέντρο χωρίς τις ρίζες του δεν μπορεί να επιβιώσει”.

 

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος  έκανε σήμερα δημόσια εμφάνιση από μπαλκόνι που έβλεπε στον Βόσπορο και σήμανε έτσι την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης χαιρετώντας από μακριά – υπό τον φόβο του κορονοϊού – πλοιάρια που περνούσαν με την τουρκική σημαία και κάποιους που τον χαιρετούσαν στρατιωτικά.

  Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η προσέλευση του κόσμου είναι λιγοστή έως ελάχιστη και η φιέστα που έστησε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν φαίνεται να τραβά πολύ το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ελληνικές αντιδράσεις

Οργή ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά

Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Επίσης η Λίνα Μενδώνη αποδοκίμασε την νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν που έστησε στήσει φιέστα έξω από την Αγία Σοφία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε στην ΕΡΤ:

“Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας. Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο.

Η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση”.

Φωτογραφίες: Intime.

—————————————————————————————

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- https://www.newsit.gr/kosmos -https://www.ethnos.gr/kosmos/-https://www.news247.gr/kosmos-https://www.capital.gr/diethni- ΕΡΤ