Οι Ίμβριοι τίμησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

304

Κάλεσμα στις νέες και τους νέους που κατάγονται από την Ίμβρο και ζουν σε όλο τον κόσμο να επισκέπτονται τη νήσο των γονέων και των προγόνων τους και να διατηρήσουν «τας πολυτίμους αξίας, τας ηθικάς αρχάς και τας πατρώας παραδόσεις», απηύθυνε ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και ο Φιλανθρωπικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ιμβρίων της Πόλεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε την ιμβριακή νεολαία να έχει την Ίμβρο στην καρδιά της.

«Ημείς οι παλαιότεροι γεννηθήκαμε εις την Ίμβρον. Διά εσάς τους νεωτέρους ισχύει ότι η Ίμβρος πρέπει να γεννηθή μέσα εις την καρδιά σας. Εκεί “ριζώνει και δεν βγαίνει”, όπως λέγει η λαϊκή μούσα», τόνισε.

Ακόμη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ο «Ίμβριος Πατριάρχης σας είναι υπερήφανος διά τους συμπατριώτας του, δι’ όσους έμειναν εις την γην των πατέρων και διά τους εν τη ξένη, και ιδιαιτέρως διά την νεολαίαν, η οποία είναι “το μέλλον” της Ίμβρου, αφού δε δεικνύει τόσην αγάπην και αφοσίωσιν εις την πατρίδα μας εν τω παρόντι, όπως το είδαμε και το ακούσαμε απόψε, αυτό σημαίνει ότι είναι και το παρόν της νήσου».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη κυκλοφορία δύο εξαιρετικών βιβλίων για την Ίμβρο, καθώς και σε ένα ακόμα, η έκδοση του οποίου επίκειται. Δώδεκα νέες και νέοι με καταγωγή από την Ίμβρο, μέλη του τμήματος Νεολαίας της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης, διάβασαν αποσπάσματα ομιλιών του Οικουμενικού Πατριάρχη που ήταν αφιερωμένες στην κοινή ιδιαίτερή πατρίδα τους ενώ προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο».

Παραδοσιακά τραγούδια της Ίμβρου και της Πόλης τραγούδησαν οι «Κανταδόροι της Ίμβρου», που επίσης μετέβησαν από τη Θεσσαλονίκη.

Τον κ. Βαρθολομαίο και το πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση υποδέχθηκαν, με χαιρετισμό τους, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ιμβρίων Κωνσταντινουπόλεως Παναγιώτα Λαγοσπύρη και ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλος Σταματίδης, άρχων οστιάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν ιεράρχες, άλλοι κληρικοί, άρχοντες οφφικιάλιοι της ΜτΧΕ, διπλωμάτες και πλήθος Ιμβρίων που ζουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Πόλη.

———————————————————————————

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ.