Οι Νέοι Πρόσφυγες της… «Αυθεντικής Κωνσταντινούπολης»

1652

Στην Κωνσταντινούπολη πίσω από το Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί, βρίσκεται μια ιστορική περιοχή, που είχα την τύχη να επισκεφτώ πριν από πολλά χρόνια. Αυτή ήταν η «αυθεντική Κωνσταντινούπολη», όπως ισχυρίζονται και οι ντόπιοι νοσταλγοί της. Σήμερα η γειτονιά έχει υποβαθμιστεί και οι οικογένειες που ζούσαν εδώ μετακόμισαν.

Σύμφωνα με το δήμο, η αποκατάσταση της αίγλης του ευρύτερου οικιακού συμπλέγματος υποτίθεται ότι είναι προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής η Κωνσταντινούπολη δεν έχει κρατήσει την υπόσχεσή της.

Την άνοιξη του 2011, ξέσπασε εμφύλιος στη γειτονική Συρία. Περίπου 200.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 3 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της, δίνοντας άσυλο σε πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή το 1/4 ζουν σε στρατόπεδα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν εγκατασταθεί στις πόλεις. Στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τους αξιωματούχους βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 100.000 Σύροι.

Σήμερα, μια κουρδική κοινότητα προσφύγων έχει εγκατασταθεί στα σπίτια που περικλείουν το Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί. Ξέρουν λίγα τουρκικά και δεν έχουν επίσημα έγγραφα, έτσι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά.

Όσο οι αριθμοί των προσφύγων αυξάνονται, η τοπική κοινότητα δυσανασχετεί. Μάλιστα, ο Hüseyin Avni Mutlu, κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε τον Ιούνιο ότι οι πρόσφυγες που ζητιανεύουν στους δρόμους θα απελαθούν σε στρατόπεδα κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι πρόσφυγες δεν είναι εντελώς μόνοι ωστόσο…πολλοί Κωνσταντινουπολίτες τους φέρνουν τακτικά τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τον Φινλανδό φωτογράφο Esa Ylijaasko, επισκέφθηκα αρκετές φορές τους πρόσφυγες. Πίναμε τσάι μαζί τους, δίπλα σε σόμπες με ξύλα. Ο Ylijaasko έστειλε πρόσφατα στο VICE μία πανέμορφη συλλογή φωτογραφιών από τις ημέρες που περάσαμε μαζί τους.

-Daniel Pajunen