Ολλανδοτουρκικά: Πολιτική κρίση και (ολίγη) ιστορία

285

Σχολιάζει ο Γιάννης Γιγουρτσής,καθηγητής στην Μεγάλη του Γένους Σχολή

Το 2012 ήταν έτος αφιερωμένο στα 400 έτη των ολλανδοτουρκικών σχέσεων, αφού τότε συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από την εγκατάσταση του πρώτου Ολλανδού πρέσβη, του Cornelius Haga, στην Κωνσταντινούπολη Την ίδια εποχή η “Δημοκρατία των Επτά Ενωμένων Κάτω Χωρών”, όπως ονομαζόταν το κράτος που ξέρουμε σήμερα ως Ολλανδία ή Κάτω Χώρες, ανέπτυσσε την εμπορική του δύναμη και έπαιρνε τις πρώτες διομολογήσεις στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο αστικός μύθος λέει πως το εθνικό φυτό των Ολλανδών, η τουλίπα, στάλθηκε πρώτη φορά στην Ολλανδία ως δώρο από τον Οθωμανό σουλτάνο. Άλλοι λένε τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, άλλοι τον Αχμέτ Γ΄ (κάτι που είναι και πιθανότερο) καθώς ο εν λόγω σουλτάνος έκανε την τουλίπα σύμβολο της βασιλείας του, ονομάζοντας μάλιστα μια ολόκληρη εποχή, (” εποχή της τουλίπας”- lale devri στις αρχές του 18ου αι) με το όνομα του εν λόγου φυτού,.το οποίο οι Ολλανδοί το καλλιέργησαν και το διέδωσαν σε όλον τον κόσμο.
Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα χιλιάδες Τούρκοι μετανάστες μετακινήθηκαν στην Ολλανδία για λόγους εργασίας, άλλοι νόμιμα και άλλοι παράνομα, καθιστώντας την χώρα τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό μετανάστευσης μετά την Γερμανία για τους πολίτες της Τουρκίας. Σήμερα ζουν στην Ολλανδία περίπου 400.000 τουρκικής καταγωγής μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, που αποτελούν το 2.3 % του πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν σε αυτούς προσθέσουμε και την τρίτη γενιά που δεν καταγράφεται στις στατιστικές.

Οι μακρές και με βαθιές ρίζες σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν ξαφνικά σε πολύ μεγάλη κρίση, όταν στις 12 Μαρτίου η Ολλανδία απαγόρευσε την είσοδο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην χώρα (δεν έδωσε άδεια για προσγείωση στο αεροπλάνο του), αλλά απέλασε και την Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία ήρθε στο Ρόττερνταμ οδικώς από την Γερμανία και παρά την προειδοποίηση ότι η παρουσία της δεν ήταν επιθυμητή στη χώρα.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια οδήγησε στην οργή της τουρκικής πλευράς, με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν να εκτοξεύει βαρύτατες κατηγορίες περί ναζισμού και φασισμού προς την Ολλανδία , συνοδευόμενες από απειλές και προειδοποιήσεις ότι θα το πληρώσει ακριβά η Χάγη. Το θέμα να είναι φυσικά πρώτο στις εφημερίδες όλης της χώρας .

Είναι άγνωστο που θα οδηγήσει αυτή η όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Σημειώνεται πως η Ολλανδία έχει την Τετάρτη εκλογές με τον ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστή, φασίζοντα Γκέερτ Βίλντερς να βρίσκεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις και το μεταναστευτικό- προσφυγικό να είναι επίσης πολύ ψηλά στην ατζέντα των εκλογών.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία, την Σουηδία την Δανία, την Ελβετία κ.α. αναβάλλονται συνεχώς ομιλίες κυβερνητικών στελεχών από την Τουρκία με πρόφαση λόγους ασφαλείας, ενώ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης η Γαλλία επέτρεψε στον κ Τσαβούσογλου να κάνει στις 13 Μαρτίου προγραμματισμένη ομιλία στην Γαλλία.

Το περιστατικό οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων στην Ολλανδία, στην Τουρκία και στην Γερμανία. Στην φωτογραφία μια διαφορετική διαμαρτυρία με έντονο ωστόσο συμβολισμό: διαδηλωτές κρατούν πορτοκάλια, τα οποία κόβουν, τα στύβουν με το χέρι και στη συνέχεια πίνουν τον χυμό τους. Το πορτοκάλι ( ή για τον ακρίβεια το πορτοκαλί χρώμα) είναι το εθνικό χρώμα της χώρας, από την ονομασία του Οίκου της Οράγγης, που είχε ως ιδρυτή τον Γουλιέλμο της Οράγγης ( William of Orange και ολλανδικά Willem van Oranje) Ο Γουλιέλμος υπήρξε ο ηγέτης της Ολλανδικής επανάστασης εναντίον των Αψβούργων η οποία ξεκίνησε τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο (1568-1648), το τέλος του οποίου , σήμανε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Κάτω Χωρών από την Ισπανία και την ίδρυση του κράτους που σήμερα ονομάζουμε Ολλανδία ή Κάτω Χώρες). Ο Γουλιέλμος της Οράγγης είναι ο ιδρυτής και του σημερινού βασιλικού οίκου της Ολλανδίας. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα του βασιλικού οίκου και συνεκδοχικά της ίδια της χώρας. Είναι και το χρώμα της εθνικής ομάδας της περίφημης Oranje.
Κόβοντας (“σφάζοντας”), στύβοντας και πίνοντας τον χυμό των πορτοκαλιών οι διαδηλωτές μεταφέρουν το προφανές μήνυμα προς τους Ολλανδούς

 

Υ.Γ. Όπως γνωρίζετε όσοι παρακολουθείτε τις αναρτήσεις μου αποφεύγω τον τελευταίο χρόνο να αναφέρομαι και
να σχολιάζω θέματα που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, πολύ δε περισσότερο τώρα που επίκειται το κρίσιμο δημοψήφισμα στην χώρα. Ωστόσο θεωρώ πως επιλεκτικά μπορούν να προβάλλονται ορισμένα ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας που έχουν διεθνή αντίκτυπο¨, για το λόγο αυτό και η εν λόγω ανάρτηση.

Περισσότερα στα λινκ που ακολουθούν.

http://www.kathimerini.gr/…/ypoyrgos-ths-toyrkias-apela8hke…

http://www.skai.gr/…/341187/rolo-purosvesti-analamvanei-i-…/

http://tvxs.gr/…/pagos-kai-apo-ti-dania-stin-toyrkia-zita-a…

—————————————————————————————