Ο Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί ποιο γλυκό πάει καλύτερα με τον καφέ

4910

Συμβουλές από τον κορυφαίο Έλληνα ζαχαροπλάστη για να γίνεται ο καφές μια ολοκληρωμένη απόλαυση

Tο σημαντικότερο που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν θέλει να συνδυάσει την απόλαυση του καφέ με ένα γλυκό είναι ο καφές να μην περιέχει ζάχαρη. Αυτή είναι η πρώτη και κυριότερη συμβουλή που δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος σε όσους επιλέγουν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους παρέα με ένα γλύκισμα.

Επιπλέον μας προτείνει και τα πέντε γλυκάκια που ταιριάζουν καλύτερα ως συνοδευτικά του λατρεμένου ροφήματος. Είναι τα εξής:

• Το πλέον κλασικό και ίσως το πιο συνηθισμένο γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με ένα κρύο ποτήρι ή μια κούπα ζεστού καφέ είναι το κέικ. Μια μικρή φέτα μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα είδη καφέ, ωστόσο δένει άριστα με έναν πλούσιο, «γεμάτο» καφέ φίλτρου. Πολύ σημαντικό είναι να μη βιαστούμε, αλλά να φάμε τη φέτα μας αργά, ώστε να διπλασιάσουμε την απόλαυση.

• Ο espresso αποτελεί έναν από τους πιο γευστικούς καφέδες, όμως η απόλαυση κρατά λίγο, αφού σερβίρεται σε μικρή ποσότητα. Για να διατηρηθεί η ισορροπία στη γεύση, λοιπόν, οφείλουμε να συνδυάσουμε το εσπρεσάκι μας με ένα γλυκάκι. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα μπισκότο ή ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα.

Αν απολαμβάνουμε τον καφέ μας πικρό, μπορούμε να τον συνδυάσουμε με ένα σοκολατάκι γάλακτος, ενώ αν βάλουμε ζάχαρη μπορούμε να ταιριάξουμε μια bitter ή λευκή ποικιλία σοκολάτας.

Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ.

• Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ. Επίσης, σε ένα κομμάτι πάστα-φλόρα μπορούν να καταφύγουν όσοι είναι λίγο πιο απαιτητικοί, αφού είναι ένα από τα λίγα γλυκά που μπορούν να δέσουν με μια κούπα καφέ, ο οποίος περιέχει γάλα.

• Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το σοκολατάκι που αναφέρθηκε παραπάνω ίσως είναι πολύ «λίγο» για να καλύψει την επιθυμία τους. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ένα μικρό κομμάτι τούρτας με bitter σοκολάτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό γι’ αυτούς. Από την άλλη, όσοι δεν προτιμούν τη σοκολάτα αλλά δυσκολεύονται να αντισταθούν σε ένα κομμάτι τούρτα, μπορούν να συνδυάσουν τον καφέ τους με μια οποιαδήποτε πάστα, αρκεί να μην περιέχει φρούτα και να μην πρόκειται για αφρώδες γλυκό ή του τύπου της μους.

• Όσοι βρίσκουν την απόλαυση σε μικρά και απλά πράγματα, πιθανότατα θα πίνουν κάθε πρωί ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ. Στο συγκεκριμένο είδος τίποτα δεν θα μπορούσε να ταιριάξει πιο καλά από ένα γλυκό του κουταλιού.

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκό του κουταλιού.

Πρόκειται για δύο παραδοσιακά προϊόντα και κάθε φορά που μια γουλιά καφέ συνδυάζεται με μία μικρή κουταλιά γλυκού ανασύρονται μνήμες και γεννιούνται συναισθήματα, πολλαπλασιάζοντας την απόλαυση.

• Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αν κυνηγάμε την πραγματική απόλαυση, πρέπει να προσέξουμε, εκτός από την ποιότητα, που θεωρείται δεδομένη, καφές και γλυκό να είναι σε μικρή ποσότητα, ώστε αφήνουν ωραία επίγευση και μνήμη.

——————————————————————————————-

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO – lifo