Ο Τσίπρας και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

111
Ανακαλύψτε: « H Νέα Αυθεντική Συλλογή Κοσμημάτων από την Κωνσταντινούπολη »

Μια επιστολή έλαβε ο Αλ. Τσίπρας από τον Γκι Φερχόφσταντ , με την οποία του λέει να μην εκδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν. Πολλοί Ευρωπαίοι εκφράζουν φόβους ότι ίσως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον κ. Ερντογάν για την έκδοση των τούρκων στρατιωτικών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την εν λόγω επιστολή ο κ. Φερχόφσταντ υπενθυμίζει τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της ΕΕ, οι οποίες υποχρεώνουν, όπως σημειώνεται, τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων.

Την μη έκδοση των δυο πρώτων Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόπειρα πραξικοπηματος της 15ης Ιουλίου εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου.

Καταρχήν η αντεισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα των Τουρκικών αρχών, αλλά στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος μπει στην ουσία, πρότεινε και πάλι να απορριφθεί γιατί κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη οι δύο αξιωματικοί, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά στην περίπτωση που εκδοθούν.Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε και θα εκδώσει την απόφαση του στις 23 Ιανουαρίου 2017.
Η κυρία Θεοδώρου επισήμανε πως η έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για αδικήματα που ορίζονται ειδικά και βασίζονται στην αρχή της ειδικότητας, επισημαίνοντας πως τα κράτη οφείλουν να εναρμονίζονται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης.Επιπλέον τόνισε πως εφόσον οι Τούρκοι αξιωματικοί εκδοθούν υφίσταται κίνδυνος να μην εκδικαστούν από αμερόληπτο και αξιόπιστο δικαστήριο, να επιδεινωθεί η θέση τους και να υποστούν βασανιστήρια.

Επιπλέον- όπως επισήμανε-προέκυψε και απο τις καταθέσεις μαρτύρων ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του πριν αλλά και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έκανε λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής ενώ τόνισε πως ο ΟΗΕ και η διεθνής αμνηστία διενεργούν έρευνα απο Νοέμβριο του 2016.
“Θεωρώ” τόνισε “μη επιτρεπτη την εκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχειριση . Κάθε άνθρωπος δικαούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστελλονται”.
Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν ως μάρτυρας ο ναύαρχος ε.α. Κ. Φενέκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά πως «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους.

Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν, θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μη βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

 

————————————————

 

ΑΠΕ-Βήμα