Πάνε σαν άλλοτε…

2164
Ανακαλύψτε: « H Νέα Αυθεντική Συλλογή Κοσμημάτων από την Κωνσταντινούπολη »

Ένας λαός κλειστός, θρησκευόμενος, με ζωή ασκητική και αναχρονιστική νοοτροπία, είναι οι Τούρκοι – όπως διαγράφονται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Posta και διενεργήθηκε σε δείγμα 16.000 ανθρώπων.

Αν «χρειάζεται» ο άντρας μπορεί να χαστουκίσει τη γυναίκα του, λέει το 20% των αντρών και (ναι! και…) το 18% των γυναικών. Υπέρ της λογοκρισίας τάσσεται το 60%, ενώ το 61% δεν έχει αντίρρηση να κλείσουν κάποια sites. Χρειάζεται η άδεια του συζύγου για να δουλέψει η σύζυγος, λέει το 69% των αντρών και το 57% των γυναικών. Οι άντρες θέλουν οι γυναίκες τους να φορούν μαντήλα (46%), ενώ το 37% των γυναικών δηλώνει πως φορά τη μαντήλα μέσα στο σπίτι και το 60% έξω απ’ το σπίτι. Το 71% των Τούρκων ασκούν όλα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Το 96% των Τούρκων δεν έχουν δει ποτέ τους όπερα ή μπαλέτο, το 80% αγνοεί το θέατρο, το 73% τις συναυλίες, το 56% το σινεμά, ενώ το 95% δεν έχει κάνει ποτέ ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό και το 45% δεν έχει κάνει ταξίδι αναψυχής στην Τουρκία. Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως το 56% δεν διαθέτει φωτογραφίες του…

Το 84%, τέλος, ξεκουράζεται βλέποντας τηλεόραση, ενώ το 46% δεν κάνει καμία φυσική άσκηση, ούτε καν περπάτημα.

Αυτά στο επίπεδο της κοινωνίας – που αντανακλά ακριβώς την κουλτούρα της ηγεσίας. Διότι ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τις προάλλες τις λεχώνες, στις οποίες επισήμανε ότι «η μητρότητα θα έπρεπε να είναι η μόνη καριέρα της ζωής τους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αναφερθεί στα μέτρα αντισύλληψης -«πρόκειται περί προδοσίας» είχε πει- ενώ είχε χαρακτηρίσει την έκτρωση «φόνο. Κάθε χρόνο γίνονται 100.000 εκτρώσεις, με άλλα λόγια κάθε χρόνο γίνονται 100.000 δολοφονίες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, εξάλλου, είχε χαρακτηρίσει την ισότητα άντρα-γυναίκας «κόντρα στη φύση» και είχε υπογραμμίσει, ότι «το Ισλάμ έχει προσδιορίσει τον ρόλο της γυναίκας: η μητρότητα».
   
… Σκεφθείτε το για ένα λεπτό, για να νιώσετε την απελπισμένη ανάγκη αλληλεγγύης που έχουν, όσοι ασφυκτιούν εδώ δίπλα μας).

———————————————–

Χριστίνα Πουλίδου,

protagon