Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο διανοούμενος Παναγιώτης Αμπατζής

745

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών στην Κωνσταντινούπολη ο μεταφραστής, συγγραφέας, εκδότης, μουσικός και διανοούμενος Παναγιώτης Αμπατζής. Γεννημένος το 1922, στην Πόλη, αποφοίτησε από το Ζωγράφειο εκπαιδευτήριο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης.

Είχε μεταφράσει πάνω από 50 βιβλία Eλλήνων δημιουργών, όπως οι Βρεττάκος, Σωτηρίου, Σαμαράκης, Σβορώνος, Θέμελης, Λειβαδίτης, Καμπανέλλης, Ψαθάς, Λουντέμης, Ξενόπουλος κ.ά. στα Tουρκικά, και Tούρκων συγγραφέων όπως οι Γιασάρ Κεμάλ, Αζίζ Νεσίν, Ορχάν Παμούκ, Σαμπαχατίν Αλί, Ριφάτ Ιλγκάζ, Ντεμιρτάς Τζεϊχούν, Κεμάλ Αναντόλ, Ναζίμ Χικμέτ και Γιλντιρίμ Κεσκίν στα Eλληνικά.

Διατέλεσε γενικός γραμματέας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κωνσταντινούπολης. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας βιόλα στη Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης και αργότερα έγινε μέλος της τουρκικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Παναγιώτης Αμπατζής εξέδωσε το τελευταίο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό της Κωνσταντινούπολης «Πυρσός» την περίοδο 1954-1962. Από το 1962 μέχρι πριν από λίγους μήνες εξέδιδε το αρχαιότερο στην Τουρκία περιοδικό κλασικής μουσικής «Orkestra». Εξέδωσε στην Κωνσταντινούπολη και πάλι τον «Πυρσό» την περίοδο 1998-1999, ως εβδομαδιαία ελληνική εφημερίδα.

Το 1964 γύρισε ως παραγωγός στην Κωνσταντινούπολη την ταινία μεγάλου μήκους «Έλα να συμφιλιωθούμε».

Η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Αμπατζή θα ψαλεί αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 2 μ.μ. στο ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Αρναούτκιοϊ (Μέγα Ρεύμα). Η ταφή του θα γίνει στο Αγίασμα Προφήτη Ηλία, επίσης στο Αρναούτκιοϊ.