Παναγία Σουμελά : Πώς ήταν όταν η Μονή ζωντάνευε τον Δεκαπενταύγουστο (βίντεο)

267
Ανακαλύψτε: « H Νέα Αυθεντική Συλλογή Κοσμημάτων από την Κωνσταντινούπολη »

Τα σήμαντρα στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο δεν θα σημάνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, ύστερα από το νέο απογοητευτικό «όχι» των τουρκικών Αρχών για τη διεξαγωγή της Θείας Λειτουργίας.

Αιτία είναι οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριού, οι οποίες συνεχίζονται με αποτέλεσμα οι χώροι του να μην είναι επισκέψιμοι. Οι τουρκικές Αρχές, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσαν, ενημερώνουν πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2018.

Ακολουθεί ένα χρονικό με όλες τις λειτουργίες που έγιναν στην Παναγία Σουμελά, προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς ποντιακής καταγωγής στην αλησμόνητη πατρίδα τους.

15 Αυγούστου 2010
Μετά από 88 ολόκληρα χρόνια οι καμπάνες της ιστορικής Μονής του Πόντου, Παναγίας Σουμελά, ηχούν και πάλι σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης, χαράς και δέους στους χιλιάδες πιστούς που συρρέουν για να παρακολουθήσουν την ιστορική Θεία Λειτουργία.

Για πρώτη φορά μετά από αιώνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλείται να λειτουργήσει την ημέρα της γιορτής της Παναγίας.

Μαζί του συλλειτουργούν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Λειτουργία μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ3 και την παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Με την λήξη της ο μητροπολίτης Δράμας τραγουδά ποντιακό τραγούδι και η λύρα αντηχεί και πάλι στην Παναγία Σουμελά.


Ολόκληρη η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και το συγκινητικό τραγούδι του μητροπολίτη Δράμας

15 Αυγούστου 2011
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με περισσότερους πιστούς να προσέρχονται και με καλύτερη οργάνωση, πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην οποία παρευρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Β. και Ν. Αμερικής Δημήτριος.

Λόγω στενότητας χώρου, αφού μόνο 600 άτομα χωρούν στο προαύλιο της Μονής, οι χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν παρακολουθούν τη Λειτουργία από γιγαντοοθόνη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στο πλήθος υπάρχουν και πολλοί μουσουλμάνοι που ήρθαν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.


Η δεύτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, σε μετάδοση της ΕΡΤ3

15 Αυγούστου 2012
Στην τρίτη κατά σειρά Λειτουργία, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτουργεί ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Η προσέλευση των χιλιάδων πιστών συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από τα πέρατα της γης καταφθάνουν για να προσκυνήσουν τα ιερά χώματα. Συγκινητικό είναι ότι πολλοί από αυτούς ανεβαίνοντας προς τη μονή τραγουδούν τραγούδια στο όνομα της Παναγίας, ξυπνώντας όμορφες μνήμες άλλων εποχών.


Η τρίτη κατά σειρά Θεία Λειτουργία στη Μονή

15 Αυγούστου 2013
Μαζί με τα σήμαντρα, η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού συνεχίζει να χτυπά στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει τη μεγάλη του χαρά που για τέταρτη χρονιά βρίσκεται στα πάτρια χώματα, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της θρησκευτικής λατρείας στον ιστορικό χώρο του Πόντου, ευχαριστώντας τις τουρκικές Αρχές που έδωσαν την άδεια.

Μαζί του συλλειτουργούν ο βοηθός επισκόπου Ουκρανίας Θεοδόσιος και ο επίσκοπος Απολλωνιάδος Σεραφείμ από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Για μια ακόμη φορά η συγκέντρωση των πιστών από όλο τον κόσμο είναι εντυπωσιακή, και όπως πάντα μεταξύ αυτών βρίσκονται πάρα πολλοί μουσουλμάνοι.

Η Θεία Λειτουργία που κάθε χρόνο μετέδιδε η ΕΡΤ3, μεταδίδεται μέσω του Hellas Sat με την οικονομική στήριξη της ΔΙΣΥΠΕ και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.


Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά 2013

15 Αυγούστου 2014
Για πέμπτη συνεχή χρονιά οι πύλες της Παναγίας Σουμελά του Πόντου ανοίγουν για τους απανταχού πιστούς, Ποντίους και μη, προκειμένου να τιμήσουν τη Θεοτόκο και να γιορτάσουν το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Για μια ακόμη φορά πραγματοποιείται ένα όνειρο ζωής για τους περισσότερους Πόντιους.

«Δεν έπαυσε να είναι ποτέ για τους χριστιανούς οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι’ αυτό και ελκύει διά μέσου των αιώνων πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι’ αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις αγιασμένες αυλές της», δήλωσε συγκινημένος ο Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας.


Τη Θεία Λειτουργία, κατόπιν ενεργειών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μεταδίδει η ΝΕΡΙΤ Sports

15 Αυγούστου 2015
Η Παναγία Σουμελά του Πόντου για έκτη χρονιά, τελευταία μέχρι σήμερα, ανοίγει και πάλι για να υποδεχθεί τους προσκυνητές από όλον τον κόσμο. Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτουργούν ο μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος και για πρώτη φορά από την εκκλησία της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος.

Η ΕΡΤ3, μετά από δύο χρόνια, μεταδίδει και πάλι τη Θεία Λειτουργία μέσω του Hellas Sat, με την ευγενική υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.


Η τελευταία μέχρι σήμερα Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Η είδηση ότι το 2016 και το 2017 δεν θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Πόντο προκαλεί μεγάλη απογοήτευση σε χιλιάδες προσκυνητές που επιθυμούσαν να κάνουν το μακρινό ταξίδι ώστε να βρεθούν στα πάτρια εδάφη. Ωστόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει φετος Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης, πλησίον της Αρτάκης Κυζίκου, στις 23 Αυγούστου.

——————————————————————————

 

pontos-news.gr