Παρέμβαση της UNESCO για την τουρκική πρόκληση στην Αγία Σοφία

144
Ανακαλύψτε: « H Νέα Αυθεντική Συλλογή Κοσμημάτων από την Κωνσταντινούπολη »

Στη λήξη του Καντίρ, της  πλέον ιερής νύχτας του Ραμαζανιού, έγινε η κλήση για την καθιερωμένη προσευχή (το Εζάνι) μέσα από την Αγία Σοφία.. Προσευχή δεν έγινε, αλλά το μήνυμα εδόθη “Προσευχή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή στο μέλλον”

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πέρισυ την ίδια ημέρα, χωρίς την παρουσία αρχών, εν προκειμένω του επικεφαλής του Ντιγιανέτ (Γραφειο Θρησκευτικών Υποθέσεων) Απο την άλλη επέρισυ όλον τον μήνα του Ραμαζανιού διαβαζόταν το βράδυ στην Αγία Σοφία το Κοράνι, κάτι που φέτος δεν έγινε..
Όλες αυτές οι εκδηλώσεις μεταδόθηκαν τηλεοπτικά

Είναι προφανης ο στόχος της κυβέρνησης να παραμένει ανοιχτό το θέμα της πιθανής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως υπόσχεση, αλλά και ως απειλή προς πάσα κατεύθυνση.Ας ελπισουμε το θέμα να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο συμβολικής χρήσης και στο μέλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, αν και εφόσον εσωτερικοί πολιτικοί λόγοι το επιβάλουν η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάει ένα βήμα παραπέρα το θέμα.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο ήταν μια συμβολική και πολιτικά βαρύνουσα κίνηση του Ατατούρκ με την οποία το αιώνιο αυτο σύμβολο μετατράπηκε από σύμβολο κατάκτησης σε σύμβολο ενότητας. Τέτοιο ευχόμαστε να παραμείνει και μελλοντικά.

(Σχόλιο του καθηγητή Γιάννη Γιγουρτσή στο φ/β Yanni Gigourtsis )

———————————————-

 

Τη στήριξη της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετά την πρόκληση να αναγνωσθεί στον ιερό ναό  απόσπασμα του Κορανίου .

Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό δευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας και τη θρησκευτική αξιοποίησητης Αγίας Σοφίας, η οποία έγινε μάλιστα παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Μία πράξη, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, που θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου, καταθέτοντας την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».

«Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμανατίδης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «μία χώρα, η οποία θέλει να λέει ότι προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να σέβεται τη φυσιογνωμία της» και ανέφερε ότι επέδωσε στον κ. Μπανταρίν την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που είχε στειλει πέρυσι στη γενική διεύθυνση της UNESCO, καθώς και την επιστολή με την οποία επανήλθε πριν από έναν μήνα για το ίδιο θέμα η μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον διεθνή οργανισμό.

«Είναι ανεπίτρεπτο, σε χώρες χωρίς διενέξεις, οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων. Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού χριστιανών, για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απαγγελία του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να δώσει συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη “Νύχτα της Δύναμης”, επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το ιστορικό της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά γνωστό.

Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι Ελληνικές αρχές υποβάλουν την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, υποβάλουν νόμους κατά των εκλεγμένων μουφτήδων σχετικά με τα καθήκοντά τους και απέρριψαν, φέτος, για άλλη μια φορά το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί.

Γι’ αυτό, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τι αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία ακόμα δεν έχει τζαμί ούτε στην πρωτεύουσά της, από τον διαθρησκευτικό διάλογο που ανέφερε η ανακοίνωση.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες

————————————————

Με πληροφορίες από ΑΠΕ