Πατριαρχείο: Χωρίς κόσμο οι ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα-Nα μη μετατραπεί σε τηλεοπτικό θέαμα

37

Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη απέστειλε σήμερα και η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε αυτό μεταφέρει τις ευχαριστίες της για τα συγχαρητήρια της Μητρός Εκκλησίας για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, τον διαβεβαιώνει ότι θα στηρίζει πάντοτε το έργο και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, σήμερα το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  για να τον ευχαριστήσει για την οικονομική συμβολή τόσο του Πατριαρχείου όσο και των επιμέρους μητροπόλεων και ιδρυμάτων τους στον αγώνα των αρμόδιων αρχών ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγη ώρα το Φανάρι, αναφορικά με τον τρόπο τέλεσης των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη τα εξής:

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“1) Από τό Σάββατο του Λαζάρου καί εξής οι ιερές ακολουθίες θά τελούνται σέ ένα Ναό κάθε αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως καί κάθε μιας από τίς παρακείμενες Μητροπόλεις, πάντοτε των θυρών κεκλεισμένων, μέ τήν μέριμνα καί τήν επιστασία των οικείων ποιμεναρχών καί τού επόπτου κάθε Περιφέρειας.

2) Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει τό ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας καί μάλιστα κάτω από τίς παρούσες δύσκολες συνθήκες. Όμως δέν πρέπει νά γίνεται κατάχρηση. Γι᾿ αυτό συνιστάται η διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών νά γίνεται μόνον σπό ένα Ναό σέ κάθε Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καί τούτο γιά νά μήν εμπεδοθεί ένα νέο ήθος μετατροπής των εκκλησιαστικών ιερουργιών σέ ένα επιπλέον τηλεοπτικό θέαμα. Στήν έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η τηλεοπτική καί διαδικτυακή αναμετάδοση θά γίνεται μόνον από τόν Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, όπου οι ακολουθίες θά τελούνται από τόν σεπτό Προκαθήμενο καί τά μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.

3) Στίς Επαρχίες του εξωτερικού τά λοιπά σχετικά θά αποφασίζονται από τούς οικείους ποιμενάρχες, πάντοτε μέσα στά πλαίσια των αποφάσεων καί οδηγιών των τοπικών Κυβερνήσεων καί των υγειονομικών Αρχών.

4) Στά Πατριαρχικά Μοναστήρια, όπως έχει αποφασισθεί, όλες οι ιερές ακολουθίες θά τελούνται κανονικά από τίς αδελφότητές τους, χωρίς τήν προσέλευση έξωθεν προσκυνητών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καί η περί Αυτόν Ιεραρχία εύχονται σέ όλους μία κατανυκτική Αγία καί Μεγάλη Εβδομάδα καί ένα ευλογημένο Άγιο Πάσχα”.