Ρωσικό αντίο στον South Stream και συνεργασία με Τουρκία

495

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συνεχίσει τις εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθήσει να αντιτίθεται στο συγκεκριμένο έργο δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Tύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το «πράσινο» φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία. «Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση του South Stream, τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του», τόνισε επισημαίνοντας πως αυτό βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Ακόμη τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.

tvxs.gr