Σε 4 εβδομάδες θα έρθει κορύφωση της επιδημίας στην Τουρκία

1180

Προειδοποιήσεις από το Επιστημονικό Συμβούλιο του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Η Τουρκία  έχει μπροστά της έναν μήνα ακόμη για να κορυφωθεί η επιδημία του κορονοϊού, προειδοποιεί μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

«Ο κορονοϊός έφτασε στο αποκορύφωμά του σε άλλες χώρες σε 8-9 εβδομάδες, κορυφώνεται δηλαδή σε περίπου 60 ημέρες. Το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου, που σημαίνει σε 60 ημέρες θα κορυφωθεί. Έχουμε, δηλαδή, άλλες 3-4 εβδομάδες μπροστά μας», δηλώνει ο Αλπάι Αζάπ.

Στην ίδια άποψη συγκλίνουν όλοι σχεδόν οι καθηγητές του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Άγκυρας, Αλπάι Αζάπ, ο οποίος δεν έχει πέσει ποτέ έξω στις προβλέψεις του από την αρχή της επιδημίας εξήγησε στην εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ», ότι στην Τουρκία θα συμβεί ό,τι και στις άλλες χώρες.

Εθνικός έρανος

Μήνυμα στο κινητό για συμβολή στην εθνική εκστρατεία για οικονομική ενίσχυση του αγώνα κατά του κορονοϊού έλαβαν σήμερα Παρασκευή Τούρκοι και ξένοι πολίτες, που ζουν στην Τουρκία.

Σκοπός είναι να συμβάλουν με 10 λίρες (1,5 ευρώ) στην καμπάνια που κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις από την τουρκική κοινωνία.

  • Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων.

  • Η λίρα αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου -στις 6,7112 λίρες ανά δολάριο.

Tο νόμισμα της Τουρκίας υφίσταται νέες πιέσεις εν μέσω μιας διαφυγής κεφαλαίων και παρά την προσπάθεια των κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας  να πλημμυρίσουν την αγορά με δολάρια, παρά την κάθετη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας,όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

 

  • Πέθανε έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας η γνωστή μουσικός Χελίν Μπολέκ, μέλος ενός από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα στην Τουρκία, το «Grup Yorum».

Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τα μέλη του για σχέσεις με την ακρο-αριστερή οργάνωση DHKP-C, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

——————————————————————————-

 

Μαρία Ζαχαράκη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -https://www.ethnos.gr/