Σημαντικές αλλαγές στην Πατριαρχική Αυλή

1658

Γράφει ο καθηγητής κος Γιάννης Γιγουρτσής (Yanni Gigourtsis)

Σημαντικές αλλαγές στην πατριαρχική αυλή, προαγωγές, διορθωτικές κινήσεις, αποκατάσταση ισορροπιών; επενδύσεις στο μέλλον του θεσμού.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας εκκλησιαστικός – πνευματικός θεσμός με σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους, ο οποίος έχει ιστορικό βάθος και συνέχεια τόσο μεγάλη, που είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή με όρους σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης.

Στους 17 αιώνες της ύπαρξής του αυτοκρατορίες σχηματίστηκαν, διαλύθηκαν και ξανασχηματίστηκαν, κράτη, λαοί, εθνότητες ήλθαν και παρήλθαν, παντοδύναμοι αυτοκράτορες, βασιλιάδες και σουλτάνοι κυριάρχησαν και χάθηκαν, ο χάρτης του κόσμου μεταβλήθηκε ριζικά πολλές φορές, η ανθρωπινη κοινωνία περισσότερες, η τεχνολογία έκανε την ζωή μας αγνώριστη και την μεταβάλλει συνεχώς,.

Από όλες αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές το Φανάρι επεβίωσε, διασώθηκε και βρήκε τρόπους να συνεχίσει την πορεία του στην ιστορία, κάνοντας κάθε φορά τις αναγκαίες προσαρμογές, αλλά αφήνοντας αναλλοίωτο τον πυρήνα που είναι η Ορθοδοξία και τις ρίζες του, που βρίσκονται στην αρχαία εκκλησία Ελάχιστοι άλλοι θεσμοί παγκοσμίως έχουν να επιδείξουν κάτι αντίστοιχο
Για το λόγο αυτό, ο σεβασμός και ο θαυμασμός που προσωπικά τουλάχιστον τρέφω στον θεσμό, είναι απεριόριστος.

Την τελευταία 25αετία και πλέον, επίσης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε την τύχη να ηγείται ένας μεγάλος, ικανότατος πατριάρχης.
Μιά από τις μεγαλύτερες χαρές που ο ίδιος νιώθω ζώντας στην Κωνσταντινούπολη, είναι η δυνατότητα να ζω στις παρυφές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να λαμβάνοντας την ευλογία του Πατριάρχη μας, καθώς και η αναστροφή με τα στελέχη του υπέροχου αυτού εκκλησιαστικού θεσμού, μέλη της αυλής και, κλητήρες, κληρικούς και λαϊκούς, διάκους, ιερείς ή δεσποτάδες, ένας ολόκληρος υπέροχος και αλλιώτικος κόσμος, που για μένα είναι οικείος και αγαπητός και με κάνει, όταν βρίσκομαι στις αυλές των Πατριαρχείων, να νιώθω σα να βρίσκομαι στην αυλή του σπιτιού μου.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους αγαπητούς και άξιους κληρικούς που σήμερα προήχθησαν ή μετακινήθηκαν σε νέες θέσεις καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα τους καθήκοντά.
Από εκείνους και τους συναδέλφους τους, με οδηγό και κεφαλή τον Πατριάρχη μας, χτίζεται σήμερα το μέλλον του αρχαίου θεσμού που υπηρετούν.
Άξιοι!
Πανάξιος ο Πατριάρχης του Γένους μας και σοφές οι επιλογές του!

Φωτογραφίες amen.gr

Η επίσημη ανακοίνωση
http://fanarion.blogspot.com.tr/2017/10/blog-post_62.html…

————————————————————————————

Γιάννης Γιγουρτσής

Γιάννης Γιγουρτσής

Φιλόλογος, ερευνητής. Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.
—————————————————————————————————–—————————–