Σμύρνη: Περιέργεια, χωρίς προσδοκίες

2928

Οι πιθανότητες να φτάσει σήμερα ένας Ελληνας στη Σμύρνη είναι περισσότερες από ποτέ. Απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, ακτοπλοϊκά από Θεσσαλονίκη ,πανεύκολη πρόσβαση από τη Χίο.

Η φόρτιση είναι αναμενόμενη, αν και στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε.

Το καλύτερο είναι να ταξιδέψεις στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με μηδενικές προσδοκίες.

Φωτογραφία του χρήστη Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.

Το γράφω αυτό γιατί πολλοί Ελληνες επιστρέφουν από τη Σμύρνη κάπως απογοητευμένοι ή εντελώς απογοητευμένοι γιατί δεν βρήκαν αυτό που «περίμεναν».

Η Σμύρνη δεν είναι Πόλη, είναι μια πόλη που δεν συγκαταλέγεται στις αγαπημένες των ταξιδιωτικών οδηγών. Επίσης δεν έχει μεγάλο νόημα να αρχίσετε να ψάχνετε για ψηφίδες, σπαράγματα ή μεγαλύτερα ίχνη της πόλης που υπήρξε πριν από το 1922 και κυρίως της «ελληνικής» Σμύρνης.

Αποτέλεσμα εικόνας

Μεγάλο κομμάτι της ελληνικής συνοικίας εξαφανίστηκε από τη φωτιά στην έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι εγκαταστάσεις της Εκθεσης που είναι ταυτόχρονα και πάρκο με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα εικόνας

Για μένα το μεγαλύτερο σοκ ήταν άλλο: την πρώτη φορά στη Σμύρνη έπεσα πάνω στα έργα διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου. Είχα μείνει άναυδος από το μέγεθος των επιχωματώσεων που κατέστρεφαν για πάντα την έστω αμυδρή ανάμνηση της ιστορικής προκυμαίας, του Quai.

Αποτέλεσμα εικόνας

Ετσι απαλλαγμένος από προσδοκίες και αναμνήσεις μπορείς απερίσπαστος να αφεθείς στους πολλούς κόσμους της Σμύρνης.

Ανάμεσα στην Πόλη και την Αγκυρα, υπάρχουν κομμάτια της Σμύρνης που θυμίζουν περισσότερο Κωνσταντινούπολη, όπως οι μαχαλάδες στις παρυφές του κάστρου Kadifekale ή στο παζάρι και υπάρχει και το κέντρο της πόλης, αμιγούς κεμαλικής προέλευσης και ταυτότητας. Εδώ η ατμόσφαιρα είναι καθαρά δυτική και μια βόλτα στο Alsancak θα σας πείσει γι’ αυτό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Alsancak

Η Σμύρνη είναι ένας αποκαλυπτικός καθρέφτης της κεμαλικής αλλά και της σημερινής Τουρκίας. Αυτό από μόνο του έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Περιέργεια χρειάζεται, όχι προσδοκίες.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
——————————————————————
kathimerini.gr