Στην Πόλη των πόλεων «μας ξεναγεί» ένας Κωνσταντινοπολίτης

870

Ο Ender είναι ξεναγός και μας παρουσιάζει την Βασιλεύουσα μέσα από τα μάτια του. 

Πες μας λίγα λόγια για την καταγωγή σου.

O μπαμπάς μου είναι Τούρκος και η μητέρα μου είναι Ρωμιά της Κωνσταντινούπολης από πάππου προς πάππου, όπως λέμε «Ελληνοτουρκική συνεργασία». Για την ακρίβεια η πλευρά της μητέρας μου κατάγεται από τον Βόσπορο.

Λόγω της καταγωγής των γονιών σας μεγαλώσατε περισσότερο με ελληνικά ή τουρκικά έθιμα;

Έχασα τον πατέρα μου το 1990, σε ηλικία 8 χρονών, έτσι μεγάλωσα περισσότερο με ελληνικά έθιμα. Όμως, μέχρι το πανεπιστήμιο δεν είχα αντιληφθεί ότι μιλούσα ελληνικά, απλά ότι μιλούσα την γλώσσα της γιαγιάς μου.

Φοιτήσατε, λοιπόν, σε ελληνικό σχολείο;

Ήθελα να πάω σε ελληνικό σχολείο και συγκεκριμένα στο Ζωγράφειο Λύκειο, αλλά δεν με δέχτηκαν, επειδή ο  πατέρας μου ήταν Τούρκος. Η μαμά και η γιαγιά μου ήταν αυτές που με μύησαν στον ελληνικό πολιτισμό και στα ελληνικά γράμματα. Έτσι, φοίτησα στο Λύκειο Darüşşafaka, με εξετάσεις, στο οποίο έμαθα και ξένες γλώσσες. Στη συνέχεια έδωσα εξετάσεις και πέρασα σε πανεπιστήμιο, όπου σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις. Επίσης έκανα και μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπόριο, ενώ σπούδασα και ξεναγός. Εξασκώντας τη δουλειά αυτή, τα ελληνικά μου γίνονται όλο και καλύτερα. Αυτή τη στιγμή συνεχίζω τις σπουδές μου στη Μαγειρική γιατί απλά μου αρέσει το φαγητό.

Έπεσες ποτέ θύμα ρατσισμού από κάποιον Τούρκο επειδή είσαι Έλληνας;

Προσωπικά δεν βίωσα κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει μεμονωμένα και εξαρτάται από τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. Πέρα από κουλτούρες και θρησκείες είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι.

Σκέφτηκες ποτέ να εγκαταλείψεις την Πόλη και να μετακομίσεις στην Ελλάδα;

Παρόλο που έχω άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δεν έχω σκεφτεί ποτέ να μετακομίσω στην Ελλάδα. Εμείς οι Κωνσταντινοπολίτες έχουμε ένα πάθος γι’ αυτή την πόλη. Όταν είναι να φύγω από την Πόλη έστω για δέκα μέρες «τρελά με πονάει», νοιώθω ότι μου λείπει αυτή η πόλη. Μπορεί να είναι ένα χάος με 20 εκατομμύρια πληθυσμό και αφόρητη κίνηση, στο τέλος όμως μιας κουραστικής μέρας, έχουμε μια «γλυκιά ξεκούραση» αντικρίζοντας τον Βόσπορο.

Ποια είναι η άποψη των Τούρκων για τους Έλληνες;

Αγαπούν πολύ τους Έλληνες. Ιστορικά οι Τούρκοι δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι για να γνωρίζουν τις διαφορές των Ελλήνων που μένουν  στην Ελλάδα με αυτούς που μένουν στην Κωνσταντινούπολη. Ζούμε στην Πόλη περίπου 2.000 Έλληνες και μας θεωρούν λίγους και πολύτιμους. Όσο για τον τουρισμό, οι Τούρκοι εκτιμούν του Έλληνες, γιατί γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται, πώς να φάνε, πώς να πιούν χωρίς να μεθύσουν και να ξεφεύγουν. Περπατώντας την πόλη θα γευτείς ελληνικές γεύσεις, θα ακούσεις ελληνικά τραγούδια και θα σε αποκαλέσουν komşu (γείτονα). Επίσης θεωρώ πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποτελεί μια καλή γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες.

enderr-3

 

Θεωρείτε ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι σχέσεις Τούρκων – Ελλήνων Κωνσταντινούπολης με τη διακυβέρνηση Ερντογάν;

Η ελληνοτουρκική σχέση έχει επηρεαστεί θετικά, καθώς Πατριαρχείο και εκκλησία διατηρούν καλές σχέσεις με την Κυβέρνηση. Ο λόγος είναι ότι το Πατριαρχείο έχει κερδίσει κάποια δικαιώματα, όπως το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, στο οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται ως ευνοϊκά διακείμενη στην αποκατάσταση του καθώς και η συγκατάθεση να επιτρέπονται λειτουργίες σε κάποιες εκκλησίες της Καππαδοκίας, στα παράλια Μ. Ασίας, στον Πόντο, όπως στην Παναγία Σουμελά. Όλα αυτά αποτελούν έναν «άνεμο ελευθερίας».

Γιατί επέλεξες το επάγγελμα του ξεναγού;

Μου αρέσει τόσο πολύ η Πόλη που θέλω να «μοιραστώ» με τον κόσμο τα μυστικά της. Ο πλούτος της Κωνσταντινούπολης είναι τεράστιος. Είναι η μοναδική πόλη στην κόσμο που έχει 7 λόφους, 3 θάλασσες, 2 ηπείρους και τρείς αυτοκρατορίες έχουν περάσει από αυτά τα χώματα. Είναι απλά η Πόλη των πόλεων, είναι η Βασιλεύουσα.

Ποια είναι η ερώτηση που σου κάνουν συχνότερα οι τουρίστες;

Η ερώτηση που ως συνήθως ακούω είναι για το «ποια θρησκεία ασπάζομαι». Εγώ πάντα απαντώ είμαι πιο Χριστιανός από έναν Χριστιανό και πιο Μουσουλμάνος από έναν Μουσουλμάνο. Σέβομαι απόλυτα και τις δύο θρησκείες.

enderr-2

Πώς φαίνεται η Κωνσταντινούπολη στους τουρίστες;

Όλοι έρχονται προετοιμασμένοι με μια λίστα από αξιοθέατα που τους εισηγήθηκαν γνωστοί και φίλοι τους που ήρθαν στο παρελθόν. Υπάρχει όμως και «η λίστα του Ender» και όποιος με εμπιστεύεται δε βγαίνει ποτέ χαμένος. Τρώνε και πίνουν, «χορταίνουν» ιστορία και αξέχαστες αναμνήσεις από την Πόλη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην Πόλη και γιατί;

Το αγαπημένο μου μέρος αδιαμφισβήτητα είναι η Αγία Σοφία και επίσης ο Βόσπορος. Δεν μπορώ να απαντήσω μονολεκτικά αυτή την ερώτηση. Αυτά θεωρώ ότι είναι τα ωραιότερα μέρη της πόλης.

Τι είναι για εσένα Κωνσταντινούπολη με 6 μόνο λέξεις.

Ιστορία, θρησκεία, φαγητό, γεύσεις, συναισθήματα και Βασιλεύουσα.

enderr

Από την  συντακτική ομάδα της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ

http://www.elemesos.com/index.php/citizens/item/45207-2019-11-11-15-37-39.html