Συμβουλές γάμου…”αλά Τούρκικα”

3146

Ένα ροζ φυλλάδιο μ’ ένα τριαντάφυλλο και μια λευκή καρδιά παίρνουν οι νεόνυμφοι στην Κιουτάχεια ως δώρο από τις τοπικές Αρχές. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Γάμος και Οικογενειακή Ζωή» που περιλαμβάνει… συμβουλές για ένα καλό γάμο.

Μόνο που οι οδηγίες είναι τόσο εξωφρενικές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο συντάκτης του εγχειριδίου Χασάν Τσαλισκάν, πρώην συνεργάτης της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) συμβουλεύει τις συζύγους να μην μιλάνε την ώρα που κάνουν σεξ, γιατί το παιδί τους θα τραυλίζει!

Συμβουλεύει δε τους άνδρες να παντρεύονται αξιαγάπητες γυναίκες που τους αρέσει να γεννούν παιδιά, αρκεί να είναι παρθένες.

Η πολυγαμία είναι ό,τι πρέπει για τον άνδρα, γράφει αλλού το εγχειρίδιο, παροτρύνοντας τους συζύγους σε περίπτωση που η γυναίκα τους είναι ανόητη, να μην την χωρίσουν αμέσως, για να μην την φορτωθεί κάποιος άλλος.

Αντίθετα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παντρευτούν άλλη μία, ώστε να λογικευτεί η πρώτη.

«Μια-δυο σφαλιάρες δεν βλάπτουν»
Εκτός όλων των άλλων ενθαρρύνει και τη χρήση της βίας σε βάρος των γυναικών, στις περιπτώσεις που η γυναίκα δεν υπακούει τον άνδρα της. «Μερικές φορές χρειάζονται μια-δυο σφαλιάρες, είναι σαν φάρμακο. Έτσι θα θυμάται η σύζυγος ποιος είναι ο αφέντης του σπιτιού».

Μέσα σε αυτό το πνεύμα μάλλον πρέπει να θεωρήσουμε αυτονόητη την προτροπή του εγχειριδίου η γυναίκα να μένει στο σπίτι. «Η γυναίκα δεν χρειάζεται να δουλεύει. Γιατί μπορεί στον εργασιακό της χώρο να δει έναν πιο ελκυστικό άνδρα απ’ τον σύζυγό της και να τον ερωτευτεί. Ας κρατήσει λοιπόν κλειστά τα πόδια της και ας μείνει καλύτερα στο σπίτι», σημειώνεται.

Το θέμα έφερε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η βουλευτής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φατμά Καπλάν Χουριέτ, η οποία εξέφρασε την έντονη αντίδραση του κόμματος της για το απαράδεκτο εγχειρίδιο.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που επί των ημερών της διακυβέρνησης του ισλαμιστικού ΑΚΡ γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν στην τουρκική κοινωνία αναχρονιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Στις αρχές του χρόνου η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) με εγκύκλιό της προέτρεπε τους αρραβωνιασμένους μην μένουν μόνοι τους και να μην πιάνονται χέρι-χέρι γιατί «απαγορεύεται από το Ισλάμ»!

Θυμίζουμε τέλος ότι μόνο μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στο εσωτερικό και το εξωτερικό υποχώρησε η κυβέρνηση Γιλντιρίμ και απέσυρε το περιβόητο σχέδιο νόμου που αθώωνε βιαστές που θα δέχονταν να παντρευτούν τα θύματά τους.

—————————————————————————–

 

pontos-news