«Ταξίδι στη Σμύρνη»: Nτοκιμαντέρ για τα σμυρναίικα τραγούδια (ρεπορτάζ, βίντεο)

1678

Στιγμιότυπο από το φιλμ «Ταξίδι στη Σμύρνη», όπου πρωταγωνιστούν οι μουσικοί του συγκροτήματος NeaBanda που παίζει σμυρναίικα τραγούδια
Πώς είναι άραγε να τραγουδάς για το Καρατάσι και το Κορδελιό χωρίς να έχεις περπατήσει στα δρομάκια τους; Το ερώτημα οδήγησε τον Ελληνοαμερικανό κινηματογραφιστή Χρυσοβαλάντη Σταμέλο και τη συνεργάτριά του Γεωργία Παπαδοπούλου στο Ταξίδι στη Σμύρνη.

Στο νέο τους ντοκιμαντέρ ακολουθούν μια μπάντα Ελλήνων και Τούρκων μουσικών –NeaBanda το όνομά της– που κάνουν το ταξίδι από τη μια πλευρά του Αιγαίου
στην άλλη.

Μαζί με τους πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν ξεχασμένες εικόνες και ήχους της Σμύρνης που ζωντανεύουν στο σήμερα. «Τα νέα παιδιά δεν έχουν τα σμυρναίικα ακούσματα. Στην Ελλάδα, όμως, τα ακούσματα αυτά δεν χάθηκαν ποτέ – μεταλλάχθηκαν και παρέμειναν στη μουσική μας. Στην Τουρκία, μετά τη δημιουργία του κεμαλικού κράτους, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Το όνειρό μας λοιπόν όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το φιλμ ήταν να δούμε πώς μπορούν αυτά τα τραγούδια να ακουστούν ξανά στο σήμερα», λέει στο pontos-news.gr η Γεωργία Παπαδοπούλου.

«Όχι! Η NeaBanda δεν κάνει τζαζ ή σουίνγκ διασκευές των σμυρναίικων τραγουδιών. Δεν μιμείται τον ήχο του Κώστα Σκαρβέλη ή του Παναγιώτη Τούντα. Παρουσιάζει τα σμυρναίικα όπως τα ακούν και τα αντιλαμβάνονται οι σημερινοί 30ρηδες», εξηγεί η Γεωργία Παπαδοπούλου. Όπως όμως οι εστουδιαντίνες του παλιού καλού καιρού, η NeaBanda ερμηνεύει τα σμυρναίικα και στις δύο γλώσσες· στα ελληνικά και τα τουρκικά.

Σμυρναίικη εστουδιαντίνα

NeaBanda: Το συγκρότημα που αγαπά τα σμυρναίικα
Στη NeaBanda συμπράττουν επτά Έλληνες και τρεις Τούρκοι μουσικοί που ξεκινούν από τις δύο πλευρές του Αιγαίου για να συναντηθούν στη Σμύρνη μόνο κάθε φορά που έχουν πρόβες. Τους χωρίζει το Αιγαίο, τους ενώνει όμως το κοινό τους όραμα, όπως λένε στην ταινία, να αναζητούν μαζί τους ήχους που τους εκφράζουν και να απολαμβάνουν τη χαρά που δίνει η μουσική όταν την ανακαλύπτεις.


Οι μουσικοί της NeaBanda: Αλέξανδρος Ψωμόπουλος, Άρης Κονιδάρης, Γιώργος Ζωγράφος, Εβρίμ Ατεσλέρ, Ιμπραήμ Κουρνάζ, Ισμέτ Τσακμάκ, Μιχάλης Μπακάλης, Νίκος Πλιός, Ρία Ελληνίδου, Σωκράτης Δεσύπρης

Το ντοκιμαντέρ Ταξίδι στη Σμύρνη ολοκληρώνεται σύντομα και θα παρουσιαστεί αρχικά στην Αμερική, όπου θα δοθεί και συναυλία της NeaBanda. Στη συνέχεια η ταινία θα ταξιδέψει σε όλα τα φεστιβάλ στην Ελλάδα, στην Τουρκία, και όπου αλλού μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον.


Μετά από πολλές ώρες γυρισμάτων, το φιλμ είναι στη διαδικασία του τελικού μοντάζ

Οι συντελεστές της έχουν στο ενεργητικό τους ένα ακόμα φιλμ, το Hello Anatolia που ακολουθεί τα ίχνη του κινηματογραφιστή (και πρωταγωνιστή) Χρυσοβαλάντη Σταμέλου σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Ψάχνει να βρει τις ρίζες του στη Σμύρνη, απ’ όπου οι παππούδες του εκπατρίστηκαν βίαια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

pontos-news.gr