Την έκδοση Γκιουλέν από τις ΗΠΑ ζητά ο Ερντογάν

Κλιμάκωση

526

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον μουσουλμάνο ιερωμένο ΦετουλάχΓκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι συνωμοτεί για να τον ανατρέψει και να υπονομεύσει την Τουρκία με κατασκευασμένες κατηγορίες διαφθοράς και μυστικές υποκλοπές.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει από το 1997 αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, όταν οι κοσμικές αρχές του κράτους διατύπωσαν εναντίον του κατηγορίες για ισλαμιστική δραστηριότητα. Ο ίδιος αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από μια έρευνα της αστυνομίας για διαφθορά, αλλά έχει καταγγείλει τον Ερντογάν για τις κινήσεις του με στόχο να σταματήσει η έρευνα εκκαθαρίζοντας την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα από τους οπαδούς του Γκιουλέν.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στο κοινοβούλιο έπειτα από μια συνάντηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP αν θα αρχίσει διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε: “Ναι, θα αρχίσει”.

Σε συνέντευξή του με τον Τσάρλι Ρόουζ του PBS που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχός του με εκτεταμένες δραστηριότητες στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει με τις δραστηριότητές του απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

“Αυτά τα στοιχεία τα οποία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν μπορεί να επιτραπεί να υπάρχουν σε άλλες χώρες επειδή αυτό που κάνουν σε μας εκεί, μπορεί να το κάνουν και στους οικοδεσπότες τους”, δήλωσε ο Ερντογάν στον Ρόουζ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει ακυρώσει το διαβατήριο του Γκιουλέν και ότι παραμένει στις ΗΠΑ με μια πράσινη κάρτα ως νόμιμος κάτοικος.

Ο Ερντογάν επισήμανε επίσης πως η Τουρκία έχει απαντήσει θετικά σε περισσότερα από δέκα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ και τώρα περιμένει πως θα έχει την ίδια ανταπόκριση από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ. Δεν είπε αν η Τουρκία έχει υποβάλει επισήμως αίτημα έκδοσης.

kathimerini.gr