Τουρκία: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν

436

Ένταλμα σύλληψης για τον αυτοεξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν εξέδωσε σήμερα Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν.

Το διεθνές αυτό ένταλμα δίνει διεθνή διάσταση στην εκστρατεία του Ερντογάν για την πάταξη του δικτύου του Γκιουλέν, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υπάρξει μαζικοί διωγμοί στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος. Είναι επίσης πιθανό να οδηγησει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι είναι ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε περίπτωση που ο Γκιουλέν δικαστεί και καταδικαστεί για την κατηγορία πως είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Akşam.

«Όποιος επικρίνει αυτή την κυβέρνηση κινδυνεύει να έχει την ίδια μοίρα», σχολίασε ο Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτζί, σχολιογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο κίνημα του Γκιουλέν. «Αυτές τις ημέρες είναι πολύ εύκολο να σε πουν προδότη», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα μπορεί πλέον να ζητήσει από τις αρχές των ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν, αλλά δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η Ουάσινγκτον θα ικανοποιήσει το αίτημα.

Εξάλλου νωρίτερα δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση του Χινταγέτ Καρατζά, του διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου Σαμανίολου, που ανήκει στον ίδιο όμιλο μέσων ενημέρωσης με την εφημερίδα Ζαμάν, καθώς και άλλων τριών προσώπων με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία
η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί, καταδίκασε τις επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συλληφθεί ο Καρατζά και άλλοι 29 άνθρωποι, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Ερντογάν απάντησε ιδιαίτερα επιθετικά, διαμηνύοντας στην ΕΕ να ασχολείται με τις «δικές της υποθέσεις».

Πηγή: skai