Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στο 8,25%

12

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη φορά, επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος δανεισμού για μια οικονομία που προσπαθεί να διαχειριστεί τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19.

Η κεντρική τράπεζα στην Άγκυρα πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ή 0,5 εκατοστιαίες μονάδες, σε 8,25% σε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των οικονομολόγων που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Reuters και τις κρατικές ειδήσεις Anadolu πρακτορείο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία έχουν μειώσει τα επιτόκια στο 8,75% – κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό του 10,9% – από 24% τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της τράπεζας επειδή δεν υποστήριξε τις οικονομικές του πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 5% φέτος.

Οι οικονομολόγοι ήταν διχασμένοι σχετικά με το πόσο θα μειώσει η τράπεζα το επιτόκιο δανεισμού μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν από περικοπή σημείου 25 βάσεων έως μείωση σημείου 100 βάσεων. Η τράπεζα έχει εκπλήξει με μεγαλύτερες από αναμενόμενες μειώσεις, σχεδόν σε κάθε συνάντηση των στελεχών της κατά το παρελθόν έτος.

Η πρόσφατη ισχύς στη λίρα, υποστηριζόμενη από αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών και μειώσεις επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τα μειώσουν κατά 75 μονάδες βάσης, δήλωσε ο Muhammet Mercan, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank στην Τουρκία.

Ο Mercan αναφέρθηκε επίσης στην τριμηνιαία έκθεση πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, στην οποία μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους σε 7,4% από 8,2%. Ωστόσο, είπε ότι ο αντίκτυπος μιας πιο αδύναμης λίρας δείχνει μια άλλη δύσκολη χρονιά, με την ING να αναμένει ότι το ποσοστό θα φτάσει στο 8,3% έως τον Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει το πραγματικό κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες στο 8,2%, πραγματοποιώντας τακτικές δημοπρασίες συμφωνιών swap, ή repo, με χαμηλότερα επιτόκια από το σημείο αναφοράς. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το κριτήριο σε ίδια επίπεδα ενώ εξακολουθεί να πραγματοποιεί φθηνότερο δανεισμό.

Η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, αναφέρει ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Habertürk.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανακοίνωση της οικονομικής συμφωνίας θα γίνει την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα εγκαινιάσει μαζί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το νέο γιγαντιαίο νοσοκομείο στην περιοχή Μπασάκσεχιρ στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το νοσοκομείο Μπασάκσεχιρ, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε αριθμό μονάδων ΜΕΘ, με περίπου 3.000 κλίνες και 90 χειρουργεία, είναι προϊόν τουρκο-ιαπωνικής κοινοπραξίας.

Σε συνέντευξή του το περασμένο Σαββατοκύριακο στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουισάλ είχε παραδεχτεί ότι η τράπεζά του βρίσκεται σε διάλογο με τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών για συμφωνίες swap. Δεν αποκάλυψε ωστόσο με ποιες χώρες διεξάγονται οι συνομιλίες.

Η άμεση εύρεση πόρων φαίνεται να είναι απαραίτητη για την Τουρκία, καθώς τα καθαρά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε συνάλλαγμα μειώθηκαν στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Haberturk, η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με συνολικά τέσσερα κράτη για συμφωνίες swap. Οι συνομιλίες με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχαν επειδή η Τουρκία δεν είχε στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει ξένα κεφάλαια για να στηρίξει την οικονομία της απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία του κοροναϊού και να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα αφού οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας προσπάθησαν να στηρίξουν την λίρα στην πορεία διολίσθησής της τους τελευταίους μήνες.

Οι φήμες περί σύναψης συμφωνιών swap εκ μέρους της Τουρκίας είχαν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της τουρκικής λίρας η οποία άρχισε σήμερα να ανακάμπτει. Το τουρκικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,4% και έφτασε στο 6,85, από το χαμηλό όλων των εποχών των 7,269 ανά δολάριο που είχε φτάσει στις 7 Μαΐου.

———————————————————————————

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ