Τουρκία -Οι ελληνικές επενδύσεις προκαλούν έκπληξη

509

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν στην Ελλάδα τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα προξενούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο άρθρο που ακολουθεί στα τουρκικά από την εφημερίδα Χουρριέτ,  (http://www.hurriyet.com.tr/galeri-turkiyeye-en-cok-yatirim-yapan-ulke-belli-oldu-40466662?p=25)

αναγράφονται οι 20 χώρες από τις οποίες έχουν γίνει οι μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία και το μερίδιο που έχουν στις επενδύσεις συνολικά κατά το διάστημα 2010-2017 (Φεβρουάριος)
Κοιτάζοντας τον κατάλογο προσεκτικά σας περιμένουν αρκετές εκπλήξεις. ¨Οπως ας πούμε ότι οι αραβικές χώρες του κόλπου είναι στο τέλος του καταλόγου, η Κίνα απουσιάζει απολύτως κ.α.
Πρώτη χώρα σε επενδύσεις στην Τουρκία και με μεγάλη διαφορά είναι η Ολλανδία με επενδύσεις 23 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια και μερίδιο 15,8 %, μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες με περίπου τα μισά, δηλαδή 11 δισεκατομμύρια δολάρια και μετά η Αυστρία.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως στην πρώτη δεκάδα, συγκεκριμένα στην ένατη θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

Στο εξεταζόμενο διάστημα έγιναν απο την Ελλάδα στην Τουρκία επενδύσεις ύψους περίπου 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ήταν περίπου το 5% του συνόλου.
Νομίζω πως η πληροφορία αυτή, η οποία είναι επίσημη καθώς προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, δίνει μια άλλη διάσταση στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν και εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την αναβαθμισμένη σημασία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γιάννης Γιγουρτσής