Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου

428

Κάτω από μια εκκλησία στα Μύρα της Λυκίας, το σημερινό Ντέμρε (τουρκικά: Demre) στη νότια Αττάλεια, εκεί όπου έζησε μεγάλος μέρος της ζωής του, Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νικολάου.

Μιλώντας στη Hürriyet ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μνημείων της Αττάλειας Τζεμίλ Καραμπαϊράμ, τόνισε ότι το ψηφιδωτό δάπεδο του ναού που ήταν αφιερωμένος στον άγιο φαίνεται ότι κρύβει ένα ιερό, το οποίο εντοπίστηκε από ειδικά μηχανήματα ψηφιακών ερευνών.

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν τον τάφο του «Άγιου Βασίλη» σε ναό στην Τουρκία

«Πιστεύουμε ότι το ιερό δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε αυτό καθώς στο πάτωμα του ναού υπάρχει ψηφιδωτό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, υπάρχει σκέψη να αφαιρεθούν μία-μία οι ψηφίδες και το πάτωμα ουσιαστικά να «ξηλωθεί» και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, μέσα σε καλούπι.

Οι αρχαιολόγοι εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα αρχεία από το 1942 έως το 1966 σχετικά με το πού μπορεί να ήταν ο τάφος του Αγίου Νικολάου. Το 1087 Ιταλοί έμποροι μετέφεραν λαθραία το άγιο λείψανο στο Μπάρι της Ιταλίας, εκεί που θησαυρίζεται σήμερα.

Ο Άγιος Νικόλαος ταυτίζεται με τον Σάντα Κλάους, τον γνωστό σε όλο τον κόσμο Αϊ-Βασίλη.

Ο Τζεμίλ Καραμπαϊράμ σημείωσε ότι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε καεί και ανακατασκευάστηκε, και διευκρίνισε ότι στο επόμενο στάδιο των ανασκαφών θα πάρουν μέρος ερευνητές από οκτώ διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους.

Εάν όντως αποδειχθεί ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος του Αγίου Νικολάου το Ντέμρε (που ήδη φιλοξενεί τη σαρκοφάγο του στην παλιά εκκλησία που λειτουργεί ως μουσείο) αναμένεται να αναβαθμιστεί τουριστικά, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Μνημείων της Αττάλειας.

  • Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου
    Το εσωτερικό του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημερινό Ντέμρε της Τουρκίας
  • (φωτ.: Antalya Müzesi)

————————————————————————————————