Προστατεύεται από την UNESCO μιας και θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά (ή μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά) πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο με συνεχή λειτουργία, αν και παρόμοιο «τίτλο» διεκδικεί και ο Άγιος Αντώνιος κοντά στο Κάιρο.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Όμως, το ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο με πνευματική ζωή 18 αιώνων κρύβει ακόμα πολλά μυστικά, που μένει να αποκαλυφθούν.
Το Σάββατο, παρουσία του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αξιωματούχων της κυβέρνησης και υψηλών προσκεκλημένων από το εξωτερικό, θα αποκαλυφθεί και πάλι διάσημο ψηφιδωτό που βρίσκεται στο καθολικό της μονής, στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Στο ψηφιδωτό, το οποίο συντηρήθηκε υπό την επίβλεψη του Ιταλού Ρομπέρτο Νάρντι, ο Χριστός απεικονίζεται με οβάλ φωτοστέφανο ανάμεσα στον Μωυσή και στον Ηλία. Οι τρεις απόστολοι που συνόδευαν τον Χριστό στο όρος Θαβώρ (Ιωάννης, Ιάκωβος και Πέτρος) απεικονίζονται σε στάσεις που εκφράζουν το δέος και το φόβο τους. Το ψηφιδωτό της Μεταμόρφωσης θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα στην Ανατολή, και χρονολογείται τον 6ο αιώνα.
Το Σάββατο θα γίνουν και τα εγκαίνια της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης της μονής, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή του Βατικανού. Περιλαμβάνει περίπου 6.000 χειρόγραφα, εκ των οποίων τα 2.319 είναι στα ελληνικά. Πάπυροι, κώδικες και εγχειρίδια της πρωτοχριστιανικής περιόδου και σπάνιες εικόνες του 5ου-6ου αιώνα είναι μεταξύ των κειμηλίων της μονής.
Οι αρχαιολόγοι, πάντως, έχουν πολλούς λόγους για να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Αγία Αικατερίνη του Σινά. Σύμφωνα με το smithsonianmag.com, πριν από έναν μήνα σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα ανακοινώθηκε ότι στις αρχές του 2018 μέσω του δικτύου του UCLA θα δοθεί η πρόσβαση στις 6.800 ψηφιοποιημένες σελίδες από 74 παλίμψηστα.
Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί 284 διαγραμμένα κείμενα σε δέκα γλώσσες, εύρημα που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του 20ού αιώνα σε ό,τι έχει να κάνει με τα χειρόγραφα.
—————————————————————————————–