Το τέλος της Αποκριάς στη Σμύρνη

359

Η αποκριά στην Σμύρνη ήταν ένα γεγονός που ο πληθυσμός το γιόρταζε με ξέφρενα γλέντια και πλούσιο φαγοπότι, οι «κουδουνάτοι» (οι μασκαράδες) μπαινόβγαιναν ελεύθερα την νύχτα στα κατάφωτα Σμυρναίικα σπίτια με πειράγματα με αρμένικη, τούρκικη και ελληνική προφορά.

Όλα τα σπίτια είναι ανοικτά και προσφέρουν γλυκίσματα, κονιάκ και φαγητά στους «κουδουνάτους». Μανδολίνα και κιθάρες στους δρόμους αλλά και στα καφέσαντάν. «…Πλούσιες  λέσχες, με ατελείωτες σάλες μαζεύουν τις οικογένειες των μετόχων, και Σμυρναικές κοπέλες και Σμυρναίες κυρίες δείχνουν εκεί όλα τα πλούτη των όλα τα κάλλη.».

Την τελευταία Κυριακή ο κόσμος πετά φασόλες και κουφέτα, έτσι «…όλοι γυρίζουν σπίτια των και μόνον μέραις έπειτα στους στρωμένους δρόμους γλυστράς και παραπατείς από τις φασόλες που έχουν σχηματίσει ένα δάκτυλο στρώμα επάνω από τις πέτρες…».

Μετά από αυτό το γλεντοκόπημα το ξημέρωμα της Καθαρής Δευτέρας οι τσιγγάνες με σακούλια και καλάθια περνούν τους δρόμους και φωνάζουν :

«Μάντζα, μακαρόνια, Μάντζα κοκώνα».

Κάθε σπίτι τους δίνει ότι αποφάγι έχει το σπίτι τους, διότι πια κανείς δεν τρώει κρέας πια, μόνο λίγα μη αρτήσιμα φυλάνε για να πάνε να τα θάψουν έξω από την πόλη σε χωράφια. Αυτό συμβολίζει τους δαιμόνους της σάρκας που τους θάβουν, ώστε να αρχίσει η νηστεία μέχρι το Πάσχα.