Μια υπέροχη εμπειρία η συμμετοχή στο τρίτο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας με τίτλο « Όμηρος, Τροία, Καζαντζάκη» (11- 13 Απριλίου) που διοργάνωσε το έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό «Roman Kahramanlari» (Ήρωες του Μυθιστορήματος) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάλτεπε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιήθηκε το συμπόσιο τις δύο πρώτες μέρες, ενώ στη συνέχεια την τρίτη μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τσανάκκαλε, κοντά στην Τροία.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Το θέμα ήταν ευρύ, ωστόσο ο κεντρικός άξονας ήταν ο μύθος, το έπος, οι θρύλοι και ο χειρισμός τους στην λογοτεχνία. Το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης, αλλά και της μέρος της δεύτερης ήταν αφιερωμένο στην τεράστια ομηρική παράδοση, ενώ στην συνέχεια στο συνέδριο επικέντρωσε στον Καζαντζάκη και το έργο του. Άλλωστε το τρέχων τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη με την ευκαιρία της πρόσφατης συμπλήρωσης των 60 χρόνων από τον θάνατό του.
Η δική μου ανακοίνωση είχε να κάνει με την Οδύσεια του Καζαντζάκη, την σχέση της με τον Όμηρο, την λογοτεχνική και ποιητική της αξία και επίδραση, ενώ κατόπιν παρότρυνσης της συντονίστριας της συνεδρίας, μίλησα και για τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε η Ελένη Καζαντζάκη στην ζωή αλλά και στην διαχείριση της κληρονομιάς του συγγραφέα μετά τον θάνατό του, στοιχεία που αναλυτικότερα αναπτύσσονται σε ένα άρθρο μου στο περιοδικό.
Στην ίδια συνεδρία η κ. Νταμλά Ντεμίροζου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλης, μίλησε για τις μεταφράσεις και την παρουσία των έργων του Καζαντζάκη στην Τουρκία, ενώ η συγγραφεας Χούλια Σοϋσεκερτζί αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” και στην σχέση του Καζαντζάκη με το θείο..
Άψογος ο συντονισμός της κ. Όλγας Οκτάυ που μίλησε και οι ίδια για παραμέτρους του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη, επικεντρώνοντας κυρίως στην Ασκητική του. Η ίδια και ο κ. Ομέρ Ασάν είναι η ψυχή και του περιοδικού και του συμποσίαου Η παρουσία διδασκόντων και φοιτητών του Πανεπιστημίου μεγάλη, όπως και το ενδιαφέρον για την άγνωστη εν πολλοίς- πλην φωτεινών εξαιρέσεων- ελληνική λογοτεχνία.
Σαφής και η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια και περαιτέρω προβολή, όχι μόνο του έργου του Καζαντζάκη, αλλά ευρύτερα της ελληνικής λογοτεχνίας στην Τουρκία. Στα διαλείμματα έγιναν οι σχετικές επαφές και συζητήσεις και γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους από έναν ακαδημαϊκό χώρο που, αν και ενδιαφέρεται για τον ελληνικό πολιτισμό, ελάχιστη επαφή έχει με την Ελλάδα. (πχ. Ο κ. Μεχμέτ Χακκί Σουτσίν, καθηγητής της αραβικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Γκαζί της Άγκυρας που έχει μελετήσει τις αραβικές μεταφράσεις του Ομήρου.)
Από τις υπόλοιπες εισηγήσεις που άκουσα ξεχώρισα αυτή την κ. Έλλης Κόβη που εκτός από άψογα ελληνικά και καταπληκτικά τουρκικά (χρόνια μεταφράστια και εκφωνήτρια ειδήσεων στα τουρκικά) μιλά και γράφει στα Καραμανλίδικα (αυτή είναι η μητρική μου γλώσσα μας είπε με έμφαση, ούτε τα ελληνικά ούτε τα τουρκικά ) και για την καραμανλίδικη λογοτεχνία, τους θρύλους και τους μύθους της μίλησε. Επίσης ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της Σεμπνέμ Αρσλάν, μίας από τις καταξιωμένες και έγκυρες μεταφράστριες ελληνικής και τουρκικής λογοτεχνίας.
Για μένα, περά των άλλων, η παρουσία μου ήταν ένα βάφτισμα του πυρός, καθώς για πρώτη φορά έκανα μια γραπτή επιστημονική εισήγηση στα τουρκικά, γεγονός που δεν ήταν εύκολο, πλην στέφθηκε τελικώς με επιτυχία, αν κρίνω από τις αντιδράσεις και τα σχόλια του κοινού.
Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, την πρόσκληση και την επιτυχημένη διοργάνωση.
Εύχομαι να υπάρξει στο μέλλον και η ανάλογη συνέχεια
(Επίσης σαν παρεπόμενο σχόλιο να πω πως με αφορμή την συγκεκριμένη εκδήλωση πήρα και την πρώτη επώνυμη πλακέτα μου στην Τουρκία. Όσοι ξέρουν την μανία στην Τουρκία για αναμνηστικές πλακέτες, καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Πλακέτες έχω πάρει και άλλες, – τόσο χρόνια τι κάνουμε εδώ,- πλην όπως είπα αυτή ήταν ιδιαίτερη. Αυτό ίσως, – συν την ανακούφιση μετά την μάλλον δύσκολη για μένα ανακοίνωση- να εξηγεί και το πλατύ χαμόγελο που συνοδεύει την σχετική απονομή )
- Mπείτε …στο παραμύθι του Σπλέντιτ - Mar 26, 2021
- Η Αγία Σοφία, η“νέα” Τουρκία και η κληρονομία του “άλλου” - Jul 13, 2020
- Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί - Apr 24, 2020