Φεστιβάλ Μαγειρικής στην Πόλη και μια ξεχωριστή τιμή για μια ελληνίδα Σεφ

2986

Την Κυριακή , 22 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Χαλίτς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο βρίσκεται στην βόρεια όχθη του Κερατίου, η έβδομη ετήσια συνάντηση του Συλλόγου των Μαγείρων της Τουρκίας.

Μια μεγάλη εκδήλωση που συνοδεύεται από έκθεση προϊόντων, εκδηλώσεις, γευστικές παρουσιάσεις και δοκιμές, αλλά και διαγωνισμό μαγειρικής παραδοσιακής κουζίνας.

Το φετινό φεστιβάλ είχε δύο άξονες. Ο πρώτος ήταν η παρουσίαση της κουζίνας
του Αντέπ (Γκαζιαντέπ), μιας πόλης στην ΝΑ Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία, πασίγνωστή μεταξύ των άλλων και για τους μπακλαβάδες της. Φαγητά με πολύ δυόσμο, θυμάρι και μαϊντανό, και φυσικά κόκκινο πιπέρι (πουλ μπιμπέρ) και για επιδόρπια μπακλαβαδες, λουκούμια κάθε λογής και το μοναδικό κατημέρι.

Ο άλλος άξονας είχε τίτλο «Από το χθες στο σήμερα, τα Φαγητά της Πόλης» , και φαγητά της Πόλης χωρίς διάλογο με τις πολλές κοινότητες, την μακρά ιστορία της Πόλης και του φαγητού της δεν γίνεται. Για να παρουσιάσεις λοιπόν την κουζίνα της Πόλης, την πλούσια, πολύπλοκη και δύσκολη, με όλες τις παραμέτρους της χρειάζεται πολύ προσοχή και πολύ δουλειά, καθώς παίζεις με τις γευστικές αναμνήσεις και την παράδοση αιώνων.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν μια σειρά από παραδοσιακά πιάτα της πολίτικης κουζίνας , με ένα μοντέρνο τρόπο, να εκτεθούν, μαζί με μια σύντομη ιστορία της Πόλης και της κουζίνας της και βεβαίως, κάποια από αυτά να μαγειρευτούν σε μεγαλύτερες ποσότητες για να τα δοκιμάσει το κοινό.

Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει να συντονίσει μια τόσο υπεύθυνη και δύσκολη δουλειά, όπως η παρουσίαση της πολίτκης κουζίνας;

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, που ήταν υπό την αιγίδα του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, διάλεξαν τον σεφ που θεωρούσαν καλύτερο. Και αυτός δεν ήταν κάποιος Τούρκος μάγειρας από τους χιλιάδες έμπειρους που έχει η Τουρκία και η Πόλη. Ο Σύλλογος των Μαγείρων διάλεξε ως επικεφαλή της παρουσίασης και υπεύθυνη για τα φαγητά που θα αντιπροσώπευαν την πολίτικη κουζίνα, μια μαγείρισσα Ελληνίδα, μια Ρωμιά της Πόλης, την Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Μια μεγάλη τιμή για την Μαρία, που πολύ πριν γίνει γνωστή στην Ελλάδα, είχε ήδη καταξιωθεί στην Τουρκία και ειδικά στην Πόλη . Εκεί το δύσκολο – ειδικά σε θέματα γαστρονομίας- κοινό που έρχεται στο μαγαζί της και την παρακολουθεί, την επιβράβευσε για τον επαγγελματισμό, την ποιότητα του φαγητού και των μαγαζιών της, τα βιβλία της.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου «κρατά την σημαία» της Ρωμιοσύνης στο μαγαζί της στην Πόλη εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Η εκδήλωση της Κυριακής από όπου οι φωτογραφίες, είναι μια έμπρακτη αναγνώριση του έργου της, από τους καλύτερους των συναδέλφων της στην Τουρκία.
Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια

Γιάννης Γιγουρτσής