Φωτορεπορτάζ από τα επεισόδια στην Κων/πολη στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά [Live Εικόνα]

1419

Mια τεράστια αστυνομική επιχείρηση έχει οργανωθεί για τις σημερινές διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κωνστανιτνούπολη. H κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η πλατεία Τάξιμ δεν θα είναι ανοιχτή για τις διαδηλώσεις την Ημέρα της Εργασίας, παρόλο που τα συνδικάτα επέμεναν για το διαίωμα τους να συγκεντρωθούν εκεί. 

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν την Πλατεία Ταξίμ – σύμβολο της διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν – παρά την σχετική απαγόρευση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Τα δακρυγόνα δεν άργησαν να «πέσουν». Επιστρατεύτηκαν επίσης οι αντλίες νερού. Μονάδες καταστολής ταραχών της τουρκικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη οχημάτων εξοπλισμένων με αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να «σπάσουν» τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.Ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα περίπου 40.000 αστυνομικούς κοντά στην πλατεία, όπου το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών. 

Ωστόσο, στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is επιτράπηκε να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.

 

Το Σωματείο των Γιατρών της Κωνσταντινούπολης συμμετείχε στην πορεία της Πρωτομαγιάς, το οποίο έκανε μια προσέγγιση προς την υγεία ανοίγοντας ένα πανό που έγραφε    ” Το Δακρυγόνο σκοτώνει!”.  Πάντως η πορεία τους αποτράπηκε από την αστυνομία , η οποία αγνόησε προφανώς το πανό και έκανε χρήση δυο δακρυγόνων εναντίον τους.

 

Aτσάλινος τοίχος της αστυνομίας

 

Αστυνομικοί ποζάρουν για ένα selfie στην περιοχή Sisli

Live Stream απο την Daily Hurriyet

 

Οι αντι-καπιταλιστές Μουσουλμάνοι.

 


 Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στην πόλη , καθώς οι αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του Βοσπόρου.


Οι φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι συγκλονιστικές. Στο λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Report Turk στο twitter συγκλονίσει η φωτογραφία μιας γυναίκας με το πρόσωπό της γεμάτο αίματα να της προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER ‏@reportturk
Εντύπωση προκαλεί κι άλλη μια φωτογραφία από το ίδιο πρακτορείο. Αστυνομικοί, με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες στο κεφάλι και τις ασπίδες στα χέρα, σταματούν για λίγο τον «πόλεμο» με τους διαδηλωτές και βγάζουν μια selfie!

 

Οι εκδηλώσεις της περυσινής Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει παρόμοια απαγόρευση.

Ένα μήνα αργότερα, η πλατεία και το μικρό της πάρκο Γκεζί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ήταν σημείο συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.

 

 hurriyetdailynews.com